On Catalunya

l’any de l’alegria

10 tendències per al 2022

Després d’un 2020 distòpic i un 2021 amb restriccions, toca un any carregat de felicitat. Coincideixen els caçadors de tendències: es portarà la recerca d’uns nivells de pau mental que ni el dalai-lama

10 tendències per al 2022
6
Es llegeix en minuts
Abel Cobos
Abel Cobos

Periodista

Especialista en cultura digital, tendències i oci.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Quan el calendari marca l’1 de gener, la marabunta de Nostradamus de les tendències treuen les seves boles de vidre per endevinar què es portarà en els pròxims mesos. I, tot i que després de la covid el futur sembla menys predictible que la misteriosa identitat del tal M. Rajoy, tot apunta que el 2022 ve carregat d’alegria, benestar i amor. Any nou, modes noves.

1. La tonalitat del 2022

S’estilarà el color porprat

Torna el color porprat. I no, no en forma de ‘remake’ de la pel·lícula dels vuitanta de Spielberg. Sinó perquè és la tonalitat del 2022, la que dicta Pantone, els experts a treure’t cada any els colors. El nom oficial és ‘Very Peri’, una barreja entre blaus i vermells violacis que s’ha vist en les últimes ‘red carpets’: Lady Gaga i Anya Taylor-Joy, entre d’altres, ja l’han vestit. Segons Pantone, és un color «dinàmic», «imaginatiu» i «alegre». Un conjunt de sentiments carregats de positivitat que reflecteixen l’ànim que es respira als carrers: ganes de girar full a la pandèmia.


2. El millor complement, un somriure

Es portarà la felicitat

Aquest any, com apunta Pantone, la felicitat estarà de moda. Si fins i tot els últims treballs de les dives del trist, com Lorde, Lana del Rei o Billie Eilish, són odes a l’alegria. Després dels consecutius confinaments, tot va destinat a allunyar la tristesa i a atraure la positivitat. Per això, segons la revista ‘Vogue’, els nostres armaris es rendiran al ‘solar power’: roba estiuenca i fresca, i colors mandarina, grocs, blau cel i verds. I per descomptat tot complementat amb un somriure. Al final, les tasses de Mr. Wonderful tenien raó.


3. Lluitarem per tots els mitjans

Torna la fantasia medieval

El 2022, els Targaryen tornaran a regnar gràcies a ‘La casa del dragón’, la preqüela de ‘Joc de trons’, que explicarà la història dels avantpassats de Daenerys. També torna ‘El senyor dels anells’, l’obra mestra de Tolkien, amb una preqüela de les trilogies de Peter Jackson. Tot i que, aquesta vegada, a la petita pantalla. Amazon, la productora, aposta fort: amb un pressupost de gairebé 750 milions de dòlars, serà la sèrie més cara de la història. Per anar preparant-te per a dues de les estrenes de l’any, agafa l’espasa. Per exemple, a les classes d’esgrima històrica de Duo Bellum (Andrade, 177). O en les de combat medieval, Historical Medieval Battles, el seu nom tècnic, amb l’equip barceloní Born Combat Medieval.


4. Eurovisió ja no fa mandra

Un 2022 d’‘eurofans’

La victòria el 2021 de la banda de rock italiana Måneskin va tornar a posar Eurovisió al mapa. Des del 2012, amb Loreen i el seu gran tema ‘Euphoria’, un guanyador d’Eurovisió no aconseguia tants rècords a Europa. Aprofitant aquesta renovada empenta del festival, desenes de països s’han posat les piles buscant un candidat digne d’heretar la flama de l’èxit. Espanya no es queda enrere, i els dies 26, 27 i 29 de gener arribarà a TVE el Benidorm Fest, la seva preselecció eurovisiva. Hi participaran 14 concursants, entre els quals Rigoberta Bandini, que ha aconseguit posicionar el seu tema ‘Ay Mama’ en els top 100 nacionals. Fa olor de nova sorpresa eurovisiva, com ho va ser el 2018 ‘Lo malo’, d’Aitana i Ana Guerra.


5. Cuidar-se està de moda

Benestar físic i emocional

Patry Jordán tornarà a petar-ho. I no, no perquè hi hagi un nou confinament en l’horitzó, sinó perquè la tendència esportiva del 2022 és el ‘flexercici’, que consisteix en poc esport i de baixa intensitat, però diari. Vaja, que, tot i que vagis al gimnàs, continuaràs consumint diàriament vídeos de Youtube sobre com mantenir uns glutis durs o un abdomen pla. Segons apunta Trend Hunter, especialistes a caçar modes, el ‘flexercici’ ja ha arribat a la Xina, on alguns McDonald’s estan incloent zones amb bicicletes de ‘spinning’ per anar cremant l’hamburguesa a mesura que la menges.

I, paral·lelament a l’exercici físic, el benestar emocional. El 2021, el debat sobre la salut mental ha sigut molt viu. ‘Mens sana in corpore sano’, que diu el tòpic llatí. A Pinterest, una de les tendències a l’alça són les ‘escape rooms’ emocionals, com, per exemple, les habitacions de la ràbia, llocs on apaivagar el teu Hulk interior trencant coses. La primera d’Espanya és a Catalunya, a Axerum (Vilanoveta, 3, de Vilanova i la Geltrú), que a més d’una habitació on barallar-se, té dianes a les quals llançar destrals. Sortiràs amb una pau interior que ni el dalai-lama.


6. Els 2000, els nous 90

‘Remakes’ a dojo

Aquest nou any, els nascuts als 2000 compliran 22 anys. Sí, el temps vola. Com que els joves marquen les noves modes, ara es parla dels 2000 i del principi dels 2010 amb la nostàlgia amb què fins fa dos dies parlàvem dels 80 i els 90. Entrar a TikTok et farà sortir corrents a comprar-te una crema antiedat: està ple d’adolescents parlant de pel·lícules del 2012 com si fossin relíquies d’arqueologia. Fins i tot els mil·lennistes se sentiran més arcaics que l’expressió ‘efectiviwonder’.

Un altre efecte secundari del pas del temps: tornen totes les sèries que van marcar la infància de la Generació Z. Des d’‘UPA Dance’ fins a ‘Los protegidos’, totes tindran ‘remake’ el 2022. Tot i que, sens dubte, el retorn més esperat és ‘Camera Café’, que torna amb una pel·lícula que reprendrà les vides dels personatges d’Arturo Valls, Joaquín Reyes i Ana Milán, entre molts d’altres. ¿Un ‘capuccino’ per celebrar-ho?


7. Cada dia és una festa

‘Carpe diem’

¿Que adoptes un gos? Festa a casa. ¿Que trenques amb la teva parella? Festa a casa. ¿Que canvies de feina? Festa a casa. Segons Pinterest, després de la pandèmia, és un altre dels plans a l’alça: festejos casolans per celebrar qualsevol esdeveniment de la vida, per molt trivial que sigui. Amb les discoteques tancades, sembla que torna el ‘carpe diem’. Perquè qualsevol excusa és bona per retrobar-te amb els teus. Això sí, mentre duri el toc de queda, fins a la una del matí, com a màxim. I que no arribin a les 10 persones, per descomptat.


8. Passa’t a la bruixeria

La màgia envaeix Marvel

Després d’arrasar amb ‘Spider-Man: No Way Home’, la pròxima gran estrena de Marvel serà la seqüela del debut cinematogràfic de ‘Doctor Strange’, al maig. El mag més poderós del multivers de Stan Lee compartirà escena amb la Bruja Escarlata, una de les favorites dels fans. I, previsiblement, també seran les disfresses estrella del pròxim Halloween. Per anar posant-te al dia de les aventures dels dos bruixots, documenta’t en alguns dels temples marvelians de Barcelona: Arkham (Xuclà, 16), Comics Barcelona (Loreto, 48) o Dungeon Marvels (Olzinelles, 49).


9. L’any de l’enamorament

Segones oportunitats

Com diria Camela, el 2022 «salparà l’amor», tot i que sigui surfejant la sisena onada. Els caçadors de tendències auguren que es portarà l’‘explori-dating’, és a dir, eliminar les fronteres autoimposades en l’amor. ¿Mai lligaries amb algú que inverteix en criptomonedes? ¿Et fan mandra els ‘crossfiters’? ¿No t’agraden els bessons? Doncs estalvia’t les excuses perquè aquest és l’any de donar-los una segona oportunitat. Això sí, farà falta passaport covid per traspassar aquestes fronteres.


10. Fatiga tecnològica

Notícies relacionades

Adeu al mòbil

Segons Trend Hunter, durant la pandèmia ens hem exposat a la tecnologia per sobre de les nostres possibilitats. Per això, està sorgint un moviment de persones que, cada vegada més fartes del digital, reneguen de videotrucades, ‘deliveries’, notificacions constants i qualsevol cosa que apunti a mirar una pantalla. Ara es busquen coses reals: respirar naturalesa, veure els teus amics o sortir a fer exercici. Per això, estan a l’alça tota mena d’agrupacions, ja siguin socials o esportives. La clàssica, el portal MeetUp, amb plans de tot tipus, des de jocs de taula fins a intercanvis d’idioma. També estan les associacions esportives com, per exemple, per a muntanyencs de Gràcia, el Club Excursionista de Gràcia (Mulet, 4), o el club Panteres Grogues (Floridablanca, 143) per a esportistes LGTBI, i així, amb una llista gairebé infinita que et permetrà desconnectar digitalment.