On Catalunya

qui canta el seu mal espanta

10 cançons inspirades en el coronavirus

Músics com Bono, Alejandro Sanz, Jorge Drexler i Neil Diamond canten sobre la pandèmia per crear o versionar peces

drexler

drexler

6
Es llegeix en minuts
Ferran Imedio
Ferran Imedio

Periodista. Redactor del canal Cata Mayor

ver +

Mai havia tingut tant sentit el refrany ‘Qui canta el seu malament espanta’. Ha hagut d’arribar el coronavirus per posar-nos a cantar i treure els nostres mals, les nostres angoixes, les nostres pors en cada nota, en cada tornada. S’han recuperat himnes obvis com ‘Resistiré’, del Duo Dinàmic, i ‘Sobreviviré,’ de Mónica Naranjo.

La crisi també ha inspirat la creativitat de nombrosos músics cèlebres i anònims, que han compost cançons inspirades en el monotema. Aquest és el nostre ‘top 10’ (l’ordre no significa preferència).

1. #Elmundofuera (improvisació)

No satisfet amb muntar un concert casolà amb el seu amic Juanes i altres músics (compte amb el pianista que els acompanya), Alejandro Sanz ha creat la balada ‘#Elmundofuera (improvisación)’ el títol del qual ja avisa que no es tracta d’una cançó usual. Sembla, certament, producte d’un rampell. I aquest és el seu valor, el del sentiment. «Y guárdame los besos que me debes...», suplica. En els dos primers dies penjat, el vídeo ja ha tingut més de mig milió de visualitzacions.


2. ‘Sweet Caroline’ (Neil Diamond)

‘Hands, washing hands/ reaching out/ don’t touch em, I won’t touch you...’. Qui li havia de dir a Neil Diamond que seria tan feliç rentant-se les mans i mantenint les distàncies, amb la seva mítica ‘Sweet Caroline’, just el contrari del que deia la lletra original. Però així està el pati, i l’autor de peces mítiques com ‘Song sung blue’ i ‘Red red wine’, amb Parkinson, s’ha posat mans (netes) a l’obra al costat de la xemeneia de casa. No sabem si a Caroline Kennedy, la filla de John F. Kennedy i Jackie Kennedy, que va inspirar la cançó de Diamond, li ha agradat la versió.


3. 'Escúchame’ i 'Cuando zarpa el amor' (Camela)

No es podrà dir que aquesta llista no és variada. Tant hi surt Neil Diamond com els cunyats Dioni Martín i Ángeles Muñoz, de Camela. Però és que els membres d’aquest duo supervendes (no només de gasolinera), ara separats per la pandèmia, també han ‘tunejat’ sengles cançons amb motiu del coronavirus: 'Escúchame' (ell) i ‘Cuando zarpa el amor’ (ella). «Quédate en casa por favor, lava las manos con jabón». Missatge rebut, Dioni.


4. ‘Gotta be patient’ (Stay Homas)

A aquests nois el confinament els prova i bé que ho agraïm els qui hem escoltat algunes les seves cançons (o totes) de la sèrie ‘Confination songs’, que en alguns casos han comptat amb la col·laboració via ‘smartphone’ de Judit Neddermann, María José Llergo, Ahyvin Bruno, El pony pisador, Sr. Wilson i Panxo (Zoo Posse)’. Sens dubte, es mereixen el reportatge que els ha dedicat Ana Sánchez. Diuen que a la nostra tornada a la normalitat ens espera una crisi que riu-te’n, de la tercera guerra mundial. Però a aquests tres joves que tan sonen com a reggae, rumba, trap que bossa nova, no els faltarà feina. Talent els en sobra, i a nosaltres ens faltaran les dosis de felicitat que reparteixen amb un pal i una canya (en el seu cas, una guitarra i qualsevol cosa amb què fer la percussió).


5. ’Codo con codo’ Jorge Drexler)

Potser perquè va ser metge abans que cantant, Jorge Drexler va ser dels primers a crear una cançó inspirada en el coronavirus, ‘Codo con codo’ és del 10 de març, bastant abans que s’ordenés l’estat d’alarma a Espanya. Diu l’uruguaià establert a Madrid que s’enfronta a les pors i a les angoixes «escribiendo y agarrando la guitarra». La seva teràpia està sent la nostra teràpia gràcies a aquesta cançó: «Si te encuentras un amigo / salúdalo con el alma / Sonríe, tírale un beso/ desde lejos sé cercano / no se toca el corazón solamente con la mano».


6. ‘Let your love be known’ (U2)

Difícilment Bono s’hagi mostrat mai tan pròxim com en temps de coronavirus. I no només perquè el vídeo que ha penjat a Instagram és un primeríssim primer pla (que també), sinó perquè s’adreça als «metges, infermeres, cuidadors en primera línia.» «Sí, no et conec / No, no vaig pensar que no m’importés», assegura al piano en una cançó, la primera que estrena des del 2017, que parla del poder curatiu de la música en situacions com la que ens trobem. «Canta com un acte de resistència / Canta tot i que el teu cor sigui enderrocat / Canta, quan cantes no hi ha distància / així que fes que es conegui el teu amor».


7. Pero a tu lado (Els Secrets)

Aquesta cançó no és nova ni se n’ha adaptat la lletra per fer referència al coronavirus. Però Álvaro Urquijo ha tingut una iniciativa molt bonica amb ‘Pero a tu lado’. A més de dedicar-la a sanitaris, transportistes, empleats de supermercats, agents de seguretat..., l’ha recreat amb els seus músics, cada un des de casa seva. «És una cançó ‘online’. Es grava el vídeo, es mescla, s’envia per mail [als altres membres del grup] i s’ajunta tot després», explica Urquijo. Aquest ‘Pero a tu lado’ té tot el sentit perquè és el moment que estiguem tots junts contra el maleït Covid-19, al costat dels altres: «Ayúdame y te habré ayudado».


8. ‘La cumbia del coronavirus’ (Mister Cumbia)

No és perquè no avisés amb temps. El 22 de gener, Mister Cumbia llança el videoclip ‘La cumbia del coronavirus’, un tema que convida al ball i a rentar-se les mans. Com que «tothom està espantat», el mexicà, autoproclamat «rei de les cúmbies virals», va escriure, entre altres rimes: «Coronavirus, Coronavirus / Lávense las manos, háganlo seguido / Coronavirus, Coronavirus / Pónganse las pilas en lugares concurridos / Coronavirus, Coronavirus / No se toquen la cara, evitenlo, amigos / Coronavirus, Coronavirus / Usen desinfectante, eso es muy efectivo». El seu missatge, malgrat enviar-lo aviat i d’acostar-se als dos milions de visualitzacions, no va semblar tenir gaire èxit. Fa la sensació que la gent, més que escoltar-la, preferia ballar-la.


9. Corona virus (Yofrangel)

Notícies relacionades

Si acabes a l’ambulància de Yofrangel amb símptomes de coronavirus, el més probable és que no en surtis viu. Perquè els seus sanitaris semblen gairebé tan bojos com la cançó que ballen. No sembla que estiguin gaire per la feina de cuidar ningú ni de portar-lo a l’hospital, sinó que ritme repetitiu i enganxós mentre el dominicà diu coses com «Tápate la boca, tú no me va' a enferma». Per ‘perrear’ acceleradament... quan s’hagi acabat el confinament.


10. Long road 2 (Idris Elba)

Sí amics, Idris Elba no només és actor d’èxit a Hollywood. També és ‘dj’ i productor musical, i es nota en la cançó que ha creat arran del coronavirus, malaltia que coneix bé perquè fa uns dies va donar positiu de Covid-19. Durant la seva quarantena, el protagonista de ‘The Wire’, ‘Luther’ i ‘Pacific Rim’, entre altres sèries i pel·lícules, va compondre aquest rap en què no es camina amb mitges tintes: «Això no és un sonmi, això no és una pel·lícula o una escena / Aquest no és un personatge que interpreto i després me’n vaig / Aquesta és la veritable merda i cada paraula que dic / No és una línia, és realment meva / Las llàgrimes no són un maquillatge, no he pogut inventar això, no estic mentint / El meu protagonista és realment la meva dona / Ella no és una doble però realment està arriscant la seva vida».