On Catalunya

FENOMEN VIRAL

La banda del 'confineig'

La humanitat en quarantena somia tenir-los de veïns. Són Stay Homas: tres músics que fan cançons virals des d'una terrassa de l'Eixample. La idea és que això no només passi ràpid, diuen, «sinó bé»

zentauroepp52893608 contra200323124936

zentauroepp52893608 contra200323124936

3
Es llegeix en minuts
Ana Sánchez
Ana Sánchez

Periodista

ver +

Bona part de la humanitat en quarantena somia tenir-los de veïns. «Sou l’alegria de cada dia de confinament», els comenten per Instagram amb devoció de fan. Hi ha qui fins i tot espera que l’aïllament duri «molt més» només per continuar escoltant-los. D’altres clamen directament: «Presidents ja».  

Són «els dels vídeos», ja els reconeixen fins i tot a Tinder. El fenomen viral d’aquest coronavirus. Cada dia apareixen al mòbil per Whatsapp, Twitter i Instagram. Tenen centenars de milers de visites. Els han penjat a les seves xarxes des de Michael Bublé fins a Puigdemont.

«‘Let’s enjoy this confination’»

Fas ‘play’ i apareix una terrassa de l’Esquerra de l’Eixample de Barcelona. Tres joves d’uns vint anys, una guitarra i una galleda de fregar com a percussió. Trenta segons i t’entra tant bon rotllo com si llegissis vuit tasses de Mr. Wonderful d’una tirada en temps precoronavirus. «‘Let’s enjoyyy this confinaaaaation’», canten al món des del seu pis. És un dels seus ‘hits’ virals. Van a un per dia. Avui toca en anglès. «Només vull veure els meus amics –diuen amb ‘flow’ guitarrer–. Vull tornar a caminar pel carrer. Però he de ser pacient. Disfrutem d’aquest confinament».

 

Es fan dir Stay Homas. «Tres tios confinats fent música», resumeixen a Instagram (@stay.homas). Diumenge van muntar el seu primer vermut ‘live’ al que es van afegir 2.300 persones. La idea és que això no només passi ràpid, «sinó que passi bé», somriuen. El trio atén EL PERIÓDICO per videotrucada. «Fer-ho més suportable per a tothom –apunta el Klaus–, començant per nosaltres.

Klaus Stroink pot dir que ha creuat nedant tot l’oceà. És qui va posar la veu al Nemo. Actor de doblatge, a més de trompetista, compositor i membre de Búhos. El de la guitarra és Rai Benet, que en realitat treballa com a baixista. Comparteix escenari amb el Klaus amb Búhos. Completa el trio confinat Guillem Boltó, «trombonista i ‘cheerleader’ de Doctor Prats», es descriu a Instagram. 

 

Viuen al límit. Amb prou feines tenen cinc rotllos de paper higiènic a casa. Els tres comparteixen un àtic des de fa només un parell de mesos. Abans de la pandèmia, alguna veïna li va dedicat al Klaus més d’un «calla amb la trompeteta de merda». Ara tot el veïnat els aplaudeix.  

Van començar fent un vermut sense cap pretensió. «Va, agafa la guitarra, li posarem una lletra. Ho gravem. Vinga, ho pengem». I els va sortir el Confinamiento I: Coronão. «‘Voy a morir de pena –van cantar a ritme de bossa nova–. Estoy en cuarantena». I va començar el bombardeig de missatges: «Feu-ne més».  Va arribar el hit Confainament II - Stay Homa. ‘Quédate en casa’, amb un tonet reggae. I van estrenar les cibercol·laboracions: enmig de la cançó, treuen el mòbil i, pum, es posa a cantar un altre artista en quarantena.

 

Van seguir més «confinejos» virals: a ritme d’arriquitaun i fins i tot amb cantarella celta. Canten en català, castellà, anglès, ‘brasileiro’. Cada dia toca un estil. «Tot en actitud barata», puntualitza el Rai. «Estem limitats fins al punt que només tenim una baqueta –riu el Guillem–. No sé on és l’altra».

El disc de la quarantena 

Els han arribat missatges des d’Indonèsia, Xile, Buenos Aires, Berlín, el Brasil... «Cada vegada que veiem una notificació d’algú de fora, ens peta el cap –esbufega el Guillem–. ¿Però com pot ser? Si només ho hem passat a les nostres mares». Els vídeos corren per Whatsapp com posseïts per l’esperit de Pocholo. Els ha contactat fins i tot The New Yorker, diuen. Han penjat els seus vídeos des d’una influencer d’Indonèsia fins a Puigdemont. «De fet, li vaig escriure i em va contestar», diu el Guillem. «Em va contestar a mi i no a Rajoy», riu.

Algun espectador virtual ja els ha demanat que facin un disc: 40 dies i 40 cançons. «A veure –s’encongeixen d’espatlles–, cada dia va canviant el plantejament. Tot és tan punky que no t’ho podries imaginar».

 

Notícies relacionades

S’aixequen i van a l’oficina, que és el menjador. «Bé, i avui ¿què?». Componen el tema al matí, l’hi passen al cibercol·laborador i el graven abans que es pongui el sol. Han passat per la seva terrassa via mòbil Sr Wilson, el cantant de ZooEl pony pisador, Judit Neddermann, Ahyvin Bruno. Ja hi ha qui preveu per Instagram un confinament XXVII featuring Billie Eilish o Rosalía. «Nosaltres hi estem oberts», riuen.

«Per petició popular», ja s’han obert fins i tot un canal de Youtube. Prometen no parar, ara que els mems ja han canviat el nom del mes d’abril pel de cerral. Tot i que hagin de mirar tutorials de «com tocar un folk neozelandès», riu el Klaus. ¿El millor remei per sortir-se’n? Es posen seriosos: «No votar polítiques que privatitzen la sanitat».