On Catalunya

RETORN RUMBÓS

Los Manolos tornen a ser amics 25 anys després

El grup treu un disc amb col·laboracions de Peret, Victoria Abril, El Sevilla o Sabor de Gràcia

2
Es llegeix en minuts
Núria Martorell
Núria Martorell

Periodista

ver +

Ni un es deia Manolo. I allò d’'Amics per sempre' va acabar sent una entelèquia. ¡Ai, els peatges de l’èxit! Però ¿què va passar exactament? «Vam començar a tenir punts de vista diferents. Vam créixer molt de pressa: del barri [Hostafrancs] al cel. Vam ser incapaços de gestionar les pressions que teníem de la discogràfica, del mànager... i, sobretot, ¡de dialogar! Així que el grup es va disgregar», respon Rogeli Herrero. 

El cas és que, al cap de poc temps, uns ja s’havien reinventat com a Chocolate i altres van crear el necessari segell discogràfic Ventilador Music. «Malgrat tot, hem sigut capaços de recuperar l’amistat», aclareix José Luis Muñoz.

 

«Amistat». La paraula l’esmenten tots i cada un dels vuit integrants [Carlos Lordán va morir el 2011 i Rafa Soriano es va donar de baixa al viure lluny de Barcelona]. En aquests 25 anys, molts han seguit vinculats a la música: Ramón Grau Toni Pelegrín van crear una empresa de streaming i el grup Rumba TarumbaAndreu Hernández es va reciclar com a tècnic de so (el recluten des de Sílvia Pérez Cruz fins a Coetus)), i Xavi Calero, que treballa a l’àrea de màrqueting de la Universitat de Vic, no ha deixat de compondre: «Tinc 58 cançons preparades».

¡REPETIM!

Los Manolos es presten a repetir la foto, al mateix enclavament i imitant la mateixa posició, que va publicar EL ­PERIÓDICO el dia que es van encar­regar de clausurar els Jocs Olímpics de Barcelona-92. I, abans de la sessió, interpreten en acústic la cançó que ha propiciat el seu retorn, la rumbosa versió de l’I will survive de  Gloria Gaynor 'Seré feliz', que van compondre per a  'La Marató'.

La primera peça inèdita que publiquen en 20 anys, en un disc que just surt avui al mercat. ¿El títol? Una descarada referència olímpica: 'Manolos, suban al escenario' (costa dir-ho sense imitar la veu de Constantino Romero). «Quan em mori, a la meva làpida vull que s’hi llegeixi Atletas, bajen del escenario», riu Calero. 

Notícies relacionades

«No sempre la vida et dona una segona oportunitat. I aquesta vegada sabrem gestionar-la–sospira Joan Herrero–. A nivell artístic. I, sobretot, per estar contents amb nosaltres mateixos». La posada de llarg serà al  Festival Viña Rock  (Albacete), el 30 d’abril.

UNA CARÀTULA PER UN PERNIL

Convidats, pugeu al carro. La llista de col·laboradors és generosa: Peret [va ser la seva última gravació abans de morir], Victoria Abril, El Sevilla, Tonino Carotone, Manel Fuentes, Los Delinqüentes, Tomasito, Sabor de Gràcia, Omar Sosa, Joan Garriga, Queco Novell... I al dibuix que Óscar Nebreda els ha fet per a l’animada portada, no hi falten El Pescaílla o Gato Pérez. Expliquen que van recompensar el dibuixant amb... ¡un pernil! Molt manolístic tot plegat, vaja.