On Catalunya

Corda't les vambes

Tres passos per arrencar a córrer a BCN

No fa falta que et preparis per a la marató; simplement fes realitat el pla 'Del sofà als 5 km'

 

 

3
Es llegeix en minuts
David Torras
David Torras

Periodista

ver +

Ha passat la marató per Barcelona i un any més t'ha passat de llarg, després que fa dotze mesos vas dir allò de: ‘L'any que ve ho faig’. O una cosa menys atrevida i més genèrica del tipus: ‘Alguna vegada m'agradaria córrer-la’. No fa falta córrer tant. La qüestió és començar. Aixecar-se del sofà i moure les cames més enllà d'anar a la cuina a agafar alguna cosa de la nevera per tornar a seure. No es tracta de posar el comptador a zero i no parar fins al quilòmetre 42. I els 195 metres de propina.

Un s'ha de fer un pla, tenir una mica de força i voluntat i provar-ho. Alliberar endorfines és un gran gust. N'hi ha alguna definició molt temptadora. Per exemple: "Les endorfines són els opiacis naturals del cos, dissenyats per alleujar l'estrès i augmentar el plaer". Córrer per Barcelona és una bona manera d'alliberar aquesta substància que està tancada al 'zulo' de la vagància. I un privilegi. Aquí teniu uns consells per fer el primer pas de la teva carrera.

BUSCA UN PLA

Només has de posar a Google 'Pla per començar a córrer' i et sortiran els mètodes d'entrenament per les orelles. N'hi ha per a tots els gustos, encara que alguns necessiten un manual d'instruccions per desxifrar-los. Un dels que més èxit ha tingut és el 'Couch to 5 km' o també conegut com a 'Del sofà als 5 km', que circula des de fa una dècada (naturalment, ja hi ha una 'app' a punt perquè te la descarreguis al mòbil) i que ha convertit sedentaris irreductibles en autèntics 'runners'.

“Molta gent abandona la seva intenció de córrer massa ràpid simplement per haver començat massa ràpid”, explica Josh Clarke, inventor del mètode. Així que es tracta d'evitar el suplici inicial que et fa preguntar-te quin sentit té passar per aquest patiment i confirmar agonitzant que Murakami és un marcià. "La majoria del que sé sobre escriure ho he anat aprenent corrent pel carrer cada matí", diu l'autor de 'De què parlo quan parlo de córrer'.

"¿Qui pot pensar en alguna cosa quan està a punt d'ofegar-se”, et diràs. Per això s'ha d'anar a poc a poc. En aquest pla es tracta de fer tres sessions a la setmana d'entre 20 i 30 minuts, alternant sèries caminant i sèries corrent. L'objectiu és córrer mitja hora seguida a la novena setmana. Si ho segueixes, ho aconseguiràs.

BUSCA UN LLOC

Si hi ha una ciutat ideal per córrer és Barcelona, l'enveja de milers de 'runners' de tot el món, condemnats a sortir de casa coberts de capes de gore-tex. Aquí, no. Aquí els més valents (i no fa falta ser-ne gaire) corren tot l'any en màniga curta. La ciutat ofereix itineraris per a tots els gustos. Mar i muntanya. El més concorregut és la carretera de les Aigües, 10 quilòmetres de punta a punta, que els caps de setmana es converteixen en la Rambla. Però és un escenari privilegiat.    

I el mateix, a l'altra punta de la ciutat, al passadís que hi ha davant el mar, des de l'hotel W fins a la Vila Olímpica, entre 6 i 7 quilòmetres. Una altra ruta, encara que menys plana i més exigent, però igualment agradable passa per Montjuïc. Si vols estalviar esforços, pots pujar tranquil·lament (això no vol dir utilitzant les escales mecàniques) fins a la zona del castell on hi ha un recorregut circular marcat que alguns ‘pros’ utilitzen per fer sèries. No fa falta que els segueixis el ritme. Ves al que vulguis. O al que et dicti el cor. Els batecs; no els sentiments. Amb un pulsímetre et serà molt més fàcil. I quan comencis aquesta rutina no dubtis a fer-te una prova d'esforç. 

BUSCA UN GRUP

Notícies relacionades

Si no t'agrada córrer sol i no hi ha manera d'aixecar la teva parella o els teus amics del sofà,  enganxa't a un grup. És fàcil trobar-los i no fa falta apuntar-te a un gimnàs. N'hi ha per tot arreu i a totes hores. Alguns molt matiners com l''Early morning runners Barcelona' que solen quedar per la zona de la Barceloneta i, com el seu nom indica, a primera hora. Sovint a les 7.30 del matí. Té més de 1.000 membres. El més multitudinari és 'Barcelona casual runners', amb més de 5.000 membres, i on pots trobar ‘quedades’ de tota classe. I si vols buscar més, entra a meetup.com i trobaràs el que vulguis. No es tracta només de córrer, també és una bona manera de conèixer gent. 

        

Temes:

Barcelona