DIVULGADOR BOTÀNIC

Carlos Magdalena: el guru de les plantes

El seu sisè sentit per entendre la naturalesa ha convertit aquest asturià sense formació universitària en l'horticultor estrella del jardí botànic Kew de Londres

Carlos Magdalena: el guru de les plantes
6
Es llegeix en minuts
Juan Fernández
Juan Fernández

Periodista

ver +

«Si veiéssim en time lapse el creixement d’una tre-padora, creuríem que és un animal escalant una paret. Si espiéssim el desenvolupament d’una arrel a càmera ràpida, veuríem que avança, gira, puja i baixa per la terra com si fos un rèptil. A l’escarabat que el pol·linitza, el nenúfar victoria regia de l’Amazones li posa fins i tot calefacció. Les plantes no tenen cervell, però pensen, senten i es comuniquen amb l’entorn. Són éssers vius com vostè i com jo».

Carlos Magdalena (Gijón, 1972) parla amb l’ímpetu accelerat d’un il·luminat i té l’aspecte descurat d’un anacoreta, però no diu res que no provingui de la pausada observació científica, i si accepta que li diuguin «messies» és només per estratègia de màrqueting. Com si es tractés d’un estranyíssim espècimen originari d’una selva remota, el seu cas reuneix un grapat de rareses que el converteixen en una rara avis única al món. 

Mai ha trepitjat una aula d’universitat, però en sap més de plantes que el catedràtic de botànica més expert. A Espanya és un perfecte desconegut, però el divulgador David Attenborough l’ha posat pels núvols en els seus documentals de la BBC. A la seva Astúries natal no va passar de cambrer, però avui és l’horticultor estrella del Kew Gardens de Londres, el jardí botànic més important de Regne Unit. Se’n va anar de casa per buscar-se la vida aquí i allà i avui recorre el planeta buscant espècies vegetals en perill d’extinció per salvar-les, aventura que ara ha explicat al llibre El mesías de las plantas (Debate). 

Criat en una floristeria

Si Carlos Magdalena fos un arbre, el primer nus en què convindria aturar-se estaria a l’altura de les arrels. Fill de la mestressa d’una floristeria i d’un comercial, la seva infància desprèn l’olor dels geranis que la seva mare venia al seu local i sona al refilet de les caderneres que el pare li portava dels seus viatges. En aquells anys, la seva màxima il·lusió consistia a anar a la finca familiar i entregar-se a cuidar plantes i animals com qui segueix les instruccions d’una veu interior molt pura. «¿Que quan va començar això? Abans de tenir consciència, em recordo trasplantant testos, fent empelts i donant menjar als ocells», explica Magdalena, que de petit només tenia una idea clara al cap: «De gran volia ser Félix Rodríguez de la Fuente».

De petit només tenia  una idea al cap: quan fos gran volia ser Félix Rodríguez de la Fuente

Podria haver basculat cap a la zoologia, ja que la seva fascinació primigènia pels animals no era menor que pels vegetals. La veritat és que la seva intuïció botànica es va desenvolupar amb la naturalitat amb què va mudar les dents de llet i quan se’n va adonar estava tan familiaritzat amb la floració de les angiospermes com amb les pigues de la seva pell. Entenia les plantes. 

Tant, i de forma tan natural, que en aquell moment no se li va ocórrer que el seu sisè sentit vegetal podia conenir un futur professional. El sistema acadèmic tampoc hi ajudava. «La idea del professor donant lliçons a l’aula no em feia cap gràcia. A més, jo soc un naturalista, però no existia una carrera que inclogués la botànica, l’horticultura, el paisatgisme, la jardineria… O em feia biòleg o enginyer forestal, i no m’atreia».

 La següent fita transcendental a la seva vida va ser a l’anell 28 del seu tronc i va tenir forma de destralada. Després de tallar amb la nòvia, perdre la feina de cambrer i enterrar el seu pare, es va veure com els arbres quan se’ls sotmet a una poda salvatge: confrontat davant la tessitura de triar un nou camí i partir de zero amb saba renovada. Era el moment de volar del niu i «escoltar la London calling», la crida a l’aventura que havia estat endarrerint anys.

Sense bitllet de tornada

Va marxar a Londres sense bitllet de tornada, amb l’excusa d’aprendre l’idioma i la vaga idea de provar sort en el món de la botànica, però sense saber com ni on i obert a la idea de seguir explorant el planeta quan ja dominés l’anglès. Tot va venir rodat:poc després de trobar la primera feina de sommelier al restaurant d’un hotel, va començar a encarregar-se dels guarniments florals del local. «Un dia se’m va ocórrer fer un ram amb les espècies que vaig trobar al jardí i, sorpresos, em van preguntar on havia estudiado floristeria. En qüestió de setmanes, la meva habitació era una jungla», recorda.

«A l'arribar al botànic de Londres, vaig sentir: aquest és el meu lloc. Més de 80.000 espècies. Era el paradís»

Sense més brúixola que el seu olfacte, va començar a recórrer institucions londinenques que tenien relació amb les ciències naturals. Va visitar museus, va explorar parcs, va passar pel zoo… Però la gran epifania l’esperava al jardí botànic. «Va ser creuar la porta de Kew Gardens i sentir de sobte: aquest és el meu lloc. Mai havia vist res d’igual. Més de 80.000 espècies vegetals davant els meus ulls, multitud d’hàbitats naturals reunits, era el paradís», rememora.

Una missió

A sobre, tornant aquella tarda extasiat a l’hotel, va trobar al metro un full de diari que parlava de les dificultats que tenien al Kew per salvar la Ramosmania rodriguesii, un arbust originari de l’illa de Maurici del qual només quedava un exemplar i que no aconseguien reproduir. L’home que xiuxiuejava a les plantes tenia una missió: al cap d’uns dies es va plantar al botànic, va demanar audiència amb el director i li va deixar anar: «Jo necessito aquest lloc, però hi ha una cosa que vostè no sap, i és que aquest lloc em necessita a mi». 

Escamat per la barra d’aquell espanyol que de seguida es va posar a parlar-li de les millores que feien falta al jardí, el responsable del Kew li va oferir entrar a treballar de becari. Magdalena es va agafar a aquella oportunitat com una heura a les esquerdes d’un mur. La seva saviesa natural amb les plantes va trigar poc a portar-lo a especialitzar-se en el tractament de varietats en risc d’extinció i en els últims 15 anys s’ha dedicat a viatjar pels cinc continents buscant modalitats vegetals que estan a punt de desaparèixer.  

«Les plantes no tenen cervell, però pensen, senten i es comuniquen amb l'entorn»

Notícies relacionades

N'ha aconseguit salvar de l’extermini unes quantes, com la Nymphaea thermarum, el nenúfar més petit del món, que ja havien donat per perdut i que ell va aconseguir reproduir, o la mateixa Ramosmania rodriguesii, de la qual va ser capaç d’obtenir el que ningú havia aconseguit: llavors perquè en neixin nous exemplars. . 

Ara, combina la tasca de rescatador d’espècies en perill amb la divulgació. Fa conferències, ensenya principis d’horticultura per tot el planeta perquè els seus hàbitats siguin sostenibles i encomana el seu amor pel regne vegetal a tothom que l’escolta. «A l’origen hi va haver una cèl·lula que es va dividir i va donar lloc a dos tipus de cèl·lules. Unes van decidir explorar el món i van donar pas als animals. Les altres es van assentar en el terreny i van donar lloc a les plantes. Però tots venim del mateix», adverteix.