Alana Haim: dels Grammy als Bafta en un any de la mà de ‘Licorice Pizza’

  • Taylor Swift li va guanyar la partida en els últims premis de música, però el seu celebrat debut cinematogràfic impulsa la petita de la banda Haim a aconseguir nominacions cinematogràfiques

Alana Haim: dels Grammy als Bafta en un any de la mà de ‘Licorice Pizza’
4
Es llegeix en minuts

«Estic vivint l’any més boig de la meva vida», diu la música i actriu Alana Haim. La petita del grup Haim, un trio de germanes de Califòrnia, ja encarava el 2022 amb una gira que les portarà a tocar a les places més cobejades dels EUA, del Madison Square Garden de Nova York al Hollywood Bowl de Los Angeles. Abans, havien fet història quan es van convertir en la primera banda de rock de noies a ser nominada el març passat al premi més important dels Grammy, àlbum de l’any, que finalment es va emportar Taylor Swift. A l’èxit musical de Haim, Alana hi suma ara el seu aclamat debut cinematogràfic a les ordres de Paul Thomas Anderson a ‘Licorice Pizza’, on es fa amb actors consagrats com Sean Penn o Bradley Cooper. No obstant, el director de ‘Boogie Nights’, ‘Pous d’ambició’ i ‘Magnolia’ ha apostat per dos neòfits per protagonitzar aquesta història d’amor ambientada el 1973 a la vall de San Fernando de Los Angeles: Alana Haim i Cooper Hoffman, el pare del qual, Philip Seymour Hoffman, era l’actor fetitxe d’Anderson.

Repartiment en família

L’elecció d’Alana Haim per a ‘Licorice Pizza’ no és casual. Originària de la vall de San Fernando, com Paul Thomas Anderson, la seva mare havia sigut professora de plàstica del director durant l’escola primària. Anderson ja havia dirigit diversos videoclips de Haim, que va començar la seva etapa el 2007, un luxe només a l’abast d’artistes com Radiohead o Fiona Apple. Al director li va atraure el carisma d’Alana, a la qual compara amb «un imant» que el va posar a fer voltes a una història que pogués encaixar amb el seu talent. Fins a tal punt s’ajusta el guió a la personalitat d’Alana Heim que el seu personatge manté el nom (Alana Kane), l’ímpetu i fins i tot la família de la vida real. Les seves famoses germanes, Este i Danielle, l’acompanyen en el repartiment, així com els seus pares, Donna i Mordechai (Moti, un jugador de futbol nascut a Israel), que interpreten versions ficcionades de si mateixos.

Fins i tot la imbricació amb la música d’Alana Haim va tenir en compte Anderson per llançar-la al cine. ‘Licorice Pizza’ (pizza de regalèssia) pren el nom d’una popular cadena de discos californiana que en els 70 va servir d’escenari a Patti Smith o Blondie. El tràiler transcorre a ritme de ‘Life on Mars’ de David Bowie, Tom Waits hi actua i Bradley Cooper interpreta Jon Peters, experruquer convertit en productor que va llançar Barbra Streisand i es va convertir en el cinquè marit de Pamela Anderson. Segons ha confessat a ‘Harper’s Bazaar’, Alana Heim va conèixer abans Paul Thomas Anderson per les seves bandes sonores que per les seves pel·lícules.

El seu primer contacte amb el director va ser un CD amb les cançons de ‘Boogie Nights’, amb qui ‘Licorice Pizza’ comparteix època i estètica. ‘Licorice Pizza’ surt amb quatre nominacions als Globus d’Or, entre les quals la de millor actriu per a Alana Haim, que també suma nominació als Bafta i es postula per als Oscar. 

Trencar estàndards

Notícies relacionades

Ella encaixa tots els seus sorprenents èxits amb desimboltura i humilitat. Confessa entre rialles que, quan Paul Thomas Anderson li va anunciar que la trauria en una pel·lícula després d’una col·laboració al festival de Coachella, pensava que seria d’extra. «Tant de bo algú vulgui veure’m actuant de nou, però en cas de no ser així, aquest haurà sigut el regal més gran de la meva vida», ha declarat a Vanity Fair. Alana Haim ha elevat la ‘noia de la Vall’ a una nova categoria, allunyada de l’estereotip d’ambiciosa cap boja que se li va adjudicar a Marilyn Monroe. Com a jueva, celebra contribuir a trencar els estàndards de bellesa ària de Hollywood, com en els 70 ja van fer Barbra Streisand i Pam Grier. Les marques de luxe se la rifen.

Síndrome Peter Pan

El seu acne permanent, els seus cabells arrissats, l’han ajudat a fer més creïble a ‘Licorice Pizza’ la seva relació amb el personatge de Cooper Hoffman, de 18 anys, que encarna un director en potència. Ella acaba de complir els 30 i els ha celebrat en una festa conjunta amb Taylor Swift, també sagitari i amiga íntima malgrat la rebolcada que li va donar en els Grammy. «No em sento com una adulta», ha reflexionat Alana Haim, que diu que té la confiança d’una adolescent: «Tothom juga a girar l’ampolla i ningú em vol fer un petó». Fins i tot en la síndrome de Peter Pan capta Alana el destí dels temps.