Examen als EUA

Parlem d’OVNIS (al Pentàgon)

  • El Pentàgon haurà de fer públic davant el Congrés en les pròximes setmanes el seu informe sobre activitats classificades entorn de fenòmens voladors no identificats als EUA

  • El mateix expresident Obama ha parlat del tema

Parlem d’OVNIS (al Pentàgon)
4
Es llegeix en minuts
Carol Álvarez
Carol Álvarez

Subdirectora d'El Periódico

Especialista en Cultura, societat, Barcelona

ver +

L’USS Nimitz és un portaavions de l’Armada nord-americana, però el seu nom ha quedat estretament vinculat als fenòmens de difícil explicació per un incident del 2004 que, des d’aleshores, té el Pentàgon embrancat en una investigació semisecreta. Un dels seus pilots sobrevolava la costa de San Diego quan el va sorprendre una llum en forma d’objecte amb una trajectòria estranya, que en alguns moments fins i tot semblava mimetitzar el moviment de l’avió. L’episodi, inexplicable llavors, va ser comentat per la línia interna de ràdio dels pilots, i va ser molt difícil després negar l’evidència que una cosa estranya havia passat una vegada van haver aterrat els protagonistes. Alguna cosa havia passat, una altra cosa seria dir que allò va ser un albirament d’un objecte volador no identificat. 

Els fenòmens voladors no identificats

Per començar, les autoritats dels EUA prefereixen denominar aquests esdeveniments encara sense explicació com a fenòmens voladors no identificats, no «objectes». Aquest ha sigut el seu primer pas per començar a abordar les múltiples incògnites i interrogants que desperten sense semblar un conspiranoic o enfonsar el crèdit professional dels que acaben esquitxats per la investigació d’aquests fets.

L’incident de l’USS Nimitz, com es coneix, va córrer com la pólvora entre els cercles de la Marina, i les bromes i les rialles entorn del supòsit OVNI van ser encaixats amb humor pels testimonis d’aquell esdeveniment, tal com van revelar recentment en un documental emès en ‘prime time’ a la CBS nord-americana. De fet, l’emissió d’un vídeo que recollia les imatges captades aquella nit del 14 de novembre del 2004 i que havia sigut compartit entre tripulants i personal de la base nord-americana també ha suposat una fita al trencar la cadena de televisió la barrera del que tradicionalment s’ha considerat tema de conversa seriós. Una de les pilots implicades en la investigació, Alex Dietrich, ha donat aquests dies fins i tot una entrevista al ‘The Washington Post’ i ha obert un compte de Twitter per revelar públicament la seva experiència de fa dues dècades i acabar, com ella mateixa diu, amb l’estigma de no poder parlar-ne si no vols que et qualifiquin d’il·luminat. «No estic sola en això», va venir a dir, i es va afegir al ‘hashtag’ #UFOTwitter.

L’albirament de les Canàries

En els anys 70 i 80, els suposats albiraments d’ovnis eren tema de conversa a Espanya. També estaven lligats als cossos militars, a bases aèries en llocs apartats, i es van obrir igualment expedients per recollir la informació entorn dels fenòmens inexplicables que de tant en tant irrompien en els dies. Entre els quals el conegut com a ‘Expedient Ovni’, una investigació realitzada per l’Exèrcit de l’Aire respecte a un suposat albirament el 1976 a les Canàries per part d’una corbeta militar i amb nombrosos testimonis de la zona que van plantejar fins a haver vist «dues siluetes» a l’interior de l’objecte, amb diferents colors, i que va obligar el jutge, forense i diferents professionals a desplegar les seves indagacions entre testimonis i teories científiques possibles. Van arribar a descartar les aurores boreals, en la investigació, i el 1994 la investigació es va arxivar «després d’analitzar totes les possibles causes lògiques del fenomen sense poder encaixar-lo a cap» i el va catalogar com un F.A.N.I. (Fenomen aeri no identificat).

Observatoris astronòmics

Els avenços tecnològics han ajudat amb el temps a dissipar dubtes sobre molts dels fenòmens que travessen el cel, des del control mil·limetrat d’on i quan es produiran pluges d’estrelles, fins a la detecció de bòlids, aquests últims mesos molt freqüents sobre Espanya, com els fragments d’asteroide que hem vist a Catalunya o els que van creuar Andalusia el març passat a 100.000 quilòmetres per hora. 

En tot cas, és als EUA on s’ha invertit un dineral, més de 22 milions de dòlars en fons per al Pentàgon per desplegar el Programa d’Identificació d’Amenaces Aeroespacials Avançades, controvertida des de la seva gènesi i que només va mantenir la seva activitat, amagada, aferrant-se al pretext que era essencial per a la defensa davant possibles complots i invasions de països estrangers enemics. 

Notícies relacionades

Tota aquesta activitat soterrada sortirà a la llum al juny en una comissió en el Congrés, on el secretari de Defensa haurà de presentar públicament un informe sobre tot el que el Pentàgon ha investigat sobre aquests fenòmens, conclusions (si n’hi ha) i els resultats dels nombrosos interrogatoris a testimonis en els diferents episodis registrats als EUA.

01-gimbal-the-first-official-uap-footage-from-the-usg-for-public-release / periodico

El Govern de Joe Biden té davant seu unes setmanes de febre pels ovnis, heretada de l’Administració Trump, que va ser qui va rubricar la desclassificació d’aquests documents al formar part del paquet global d’Intel·ligència afectat per la decisió. El seu predecessor, Barack Obama, ja va haver d’intervenir en l’assumpte quan el 2017 es van filtrar a les xarxes socials captures de dos vídeos presos per pilots de l’Exèrcit que mostraven el recorregut inquietant de feixos de llum al cel, i que formaven part de les investigacions en curs. També es va difondre llavors el vídeo de l’USS Nimitz. Obama llavors va reconèixer que Defensa conserva gravacions d’«objectes al cel que no sabem exactament que són, dels quals no podem explicar com es movien ni la seva trajectòria perquè escapen a un patró raonable».

Temes:

Estats Units