Reivindicació

L'Associació Catalana de Municipis posa en marxa la campanya 'Els nostres estalvis són l'eina per a la recuperació'

L'ACM reclama l'alliberament del superàvit 2019 i els romanents dels ens locals i poder-los utilitzar per a la reactivació socioeconòmica

La iniciativa del municipalisme català també pretén aconseguir que el Govern doti els municipis d'un fons de cooperació extraordinari

L'Associació Catalana de Municipis posa en marxa la campanya 'Els nostres estalvis són l'eina per a la recuperació'

RICARD CUGAT

Es llegeix en minuts

L’Associació Catalana de Municipis  (ACM) ha iniciat una intensa campanya per reclamar al Govern espanyol l’alliberament del superàvit 2019 i els romanents dels ens locals i poder-los utilitzar per a la reactivació socioeconòmica. Sota l’eslògan ‘Els nostres estalvis són l’eina per a la recuperació’, la campanya també demana al Govern català dotar els municipis de fons extraordinaris, un de destinat a la reactivació socioeconòmica, i un altre per compensar les despeses derivades de la Covid-19.

Segons un estudi fet per l’ACM, el 30% dels ens locals (que representen el 44% de la població a Catalunya, és a dir, més de 3,3 milions de persones) que han respost ja acumulen 258 milions de superàvit durant el 2019 i un romanent que puja a 1.249 milions d’euros. Uns recursos que, modificant-se la normativa vigent, es podrien utilitzar per impulsar la reactivació socioeconòmica en els municipis que tenen una situació financera sanejada.

El president de l’ACM, Lluís Soler, insisteix que «els nostres veïns i veïnes no entenen com, disposant de recursos gràcies a la bona gestió municipal, ara no els puguem utilitzar per a les polítiques socials i de reactivació econòmica». I afegeix que la campanya pretén posar en relleu que «les administracions locals són les úniques que han complert, gràcies a una gestió eficaç, una contenció pressupostària i la responsabilitat a la presa de decisions».

«Els nostres veïns i veïnes no entenen com, disposant de recursos gràcies a la bona gestió municipal, ara no els puguem utilitzar per a les polítiques socials i de reactivació econòmica»

Lluís Soler

President de l’ACM i alcalde de Deltebre

Per al president de l’ACM i també alcalde de Deltebre, «és injust que ara no puguem utilitzar aquest estalvi. Els ajuntaments necessitem ara aquests diners per destinar-los a la reactivació socioeconòmica dels nostres municipis i en darrer terme per donar millors serveis i atenció als nostres veïns i veïnes».

Impulsar polítiques de reactivació

Segons l’ACM, la manca de liquiditat i finançament dels ens locals impedeix l’impuls de polítiques de reactivació. La campanya no només donarà visibilitat a la demanda del municipalisme català i a la bona gestió feta, sinó que també vol que la ciutadania entengui que la no-flexibilització de la regla de la despesa i la necessària modificació de la llei d’estabilitat pressupostària té una afectació directa en el seu dia a dia i en els seus municipis, en una petició que ja el 20 de març passat, el president de l’ACM, Lluís Soler, va dirigir al president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, en una carta, acompanyada d’altres propostes per abordar la crisi sanitària, social i econòmica.

La iniciativa també pretén aconseguir que el Govern doti els municipis d’un fons de cooperació extraordinari per a la reactivació dotat amb un mínim anual de 150 milions d’euros per als exercicis 2020 i 2021, així com un fons de compensació per les despeses que han hagut d’afrontar els ens locals durant la pandèmia. Una proposta que el municipalisme català ja va posar a sobre de la taula el 17 de maig passat.

Tres eixos d’actuació

La campanya ‘Els nostres estalvis són l’eina per a la recuperació’ consta de tres eixos: institucional, mediàtic i operatiu.

En l’àmbit institucional, destaca la moció que el municipalisme català ha fet arribar als més de 1.000 ens locals de tot el país demanant l’alliberament dels romanents i l’activació dels dos fons ja enunciats, així com la compareixença que el president de l’ACM, Lluís Soler, va fer a la Comissió de Reconstrucció i reactivació Socioeconòmica del Parlament.

En l’àmbit mediàtic, es farà una intensa campanya amb recolzament gràfic per donar a conèixer la importància de les propostes del municipalisme català en aquest àmbit i explicar als ciutadans què signifiquen aquests conceptes i modificacions, ‘a priori’ tècnics i jurídics, però que impacten en el dia a dia de la ciutadania de pobles i ciutats de tot el país. En l’àmbit més operatiu, l’ACM continuarà completant l’

Et pot interesar

estudi quantitatiu, amb la col·laboració del municipalisme català, per conèixer de forma exacta amb quines xifres de romanents i superàvits municipals disposaria el món local per poder destinar-lo a la reactivació socioeconòmica.

Temes:

Catalunya