El debat energètic

La Moncloa situa en plantes de Sevilla, Granada i Badajoz l’origen de l’apagada

Aagesen revela que s’ha detectat a les tres províncies grans pèrdues de producció d’electricitat prèvies al tall 

El CNI descarta que Red Eléctrica tingués un ciberatac el 28 d’abril

«Desinformar és alimentar hipòtesis sense saber la veritat», va dir la ministra dirigint-se al PP

La Moncloa situa en plantes de Sevilla, Granada i Badajoz l’origen de l’apagada
4
Es llegeix en minuts
David Page
David Page

Periodista

ver +

El Govern central continua sense poder concretar les causes de l’apagada que va paralitzar Espanya després de més de dues setmanes d’investigació. Però l’Executiu sí que presumeix que la "feina sense parar" dels tècnics analitzant milions de dades del sistema elèctric sí que està permetent tenir una radiografia més detallada dels fets vinculats al col·lapse energètic del 28 d’abril i també localitzar amb més precisió on van poder produir-se els problemes.

La vicepresidenta i ministra per a la Transició Ecològica, Sara Aagesen, va revelar ahir al Congrés que la investigació ha permès ja identificar que les grans pèrdues de producció d’electricitat que van precedir l’apagada es van localitzar a Granada, Sevilla i Badajoz. Una informació més precisa que la que s’havia traslladat fins ara, que apuntava només a desconnexions massives de plantes de generació al sud-oest i al sud d’Espanya.

Tant en la seva intervenció en la sessió de control al Govern com en una posterior compareixença monogràfica sobre la crisi elèctrica, Aagesen va confirmar que les dades obtingudes confirmen que en la mitja hora prèvia a l’apagada ja es van registrar almenys dues grans oscil·lacions de freqüència i tensió a les xarxes elèctriques espanyoles i de la resta del sistema europeu, que els operadors dels sistemes van aconseguir esmorteir-les, i que encara s’està investigant si estan relacionades amb el posterior col·lapse energètic a Espanya i Portugal.

Uns minuts després es van registrar tres esdeveniments de pèrdua de producció en el sistema elèctric espanyol equivalents a 2.200 megawatts (MW), amb grans desconnexions de manera successiva en el lapse de tot just 20 segons en subestacions de Granada, Badajoz i Sevilla. Aagesen ha reconegut que abans de la pèrdua de connexió, les companyies elèctriques ja havien detectat alguns episodis de volatilitat en la tensió de la xarxa.

"Estem identificant desconnexions que poden ser per sobretensió" i que es valora que poden ser un "element desencadenant" del procés que va acabar a la fi en l’apagada, va reconèixer la vicepresidenta. I és que aquests tres esdeveniments de pèrdua de producció van derivar en altres "desconnexions en cascada per sobretensió i pèrdua de sincronisme entre el sistema peninsular i el continental" i que els tallafocs del sistema espanyol no van aconseguir frenar, per la qual cosa va acabar col·lapsant tot el subministrament peninsular.

Des de Red Eléctrica es va puntualitzar després de la informació traslladada per Aagesen que la xarxa de transport d’energia que gestiona la companyia "no va tenir cap incidència" el 28 d’abril.

Es trigarà setmanes o mesos

Les causes exactes que van provocar, en qualsevol cas, l’apagada no es coneixeran a curt termini. Es trigarà setmanes, probablement mesos, a tenir certeses sobre els motius del col·lapse per la necessitat de disseccionar 756 milions de dades procedents de centenars d’instal·lacions, tant centres de control com de les mateixes grans plantes de generació d’electricitat. Però el Govern comença a descartar algunes hipòtesis i a tenir més detalls dels esdeveniments que van desencadenar l’històric zero energètic.

Després dels treballs d’investigació d’aquestes més de dues setmanes, s’han "descartat hipòtesis gràcies a aquesta tasca". "Ara sabem clarament, un, que no va ser problema de cobertura; dos, que no va ser problema de reserva, i tres, que no va ser problema de la mida de les xarxes", va remarcar Aagesen. Això és, el Govern destaca que hi havia prou producció d’electricitat disponible per cobrir la demanda prevista i les xarxes tenien capacitat per absorbir aquesta energia.

La vicepresidenta també va revelar que el Centre Nacional d’Intel·ligència (CNI) va descartar que Red Eléctrica, l’operador del sistema elèctric, hagués patit un ciberatac, però continua amb la investigació dels sistemes informàtics dels centres de control i de les instal·lacions de les xarxes de distribució i de les plantes de generació de les grans elèctriques.

"No s’han trobat indicis que l’operador del sistema hagi sigut objectiu d’un ciberatac. És molt bona notícia", va apuntar. La mateixa direcció de Red Eléctrica ja va descartar cap intrusió externa en els seus sistemes informàtics un dia després de l’apagada.

Notícies relacionades

"L’anàlisi durarà el que sigui necessari per identificar les causes i per aplicar mesures al més aviat possible –va remarcar Aagesen–. No deixarem que les presses ens allunyin de la veritat". Davant les acusacions de part de l’oposició de falta de transparència, desinformar i tardança a conèixer-se les causes de l’incident, la vicepresidenta va carregar durant la sessió de control al Govern contra el Partit Popular per aprofitar l’apagada per defensar les seves propostes de política energètica tot i que no estiguin relacionades amb l’incident o no serveixin per prevenir nous successos greus. "Desinformar és alimentar hipòtesis sense saber la veritat", va sentenciar Aagesen.

Des de la Junta d’Andalusia es va criticar ahir que s’assenyali a les províncies de Sevilla i Granada com a causants de l’apagada. "No hi ha hagut cap comunicació ni contacte oficial en relació amb aquest assumpte, ni estem tenint ocasió de participar en la investigació", es va queixar el conseller d’Indústria, Jorge Paradela, que va acusar el Govern central de "mirar de desviar l’atenció" al portar el debat cap als punts en els quals s’han produït els incidents. "El funcionament de la xarxa elèctrica està centralitzat, és un debat únic. Parlar d’una localització o una altra no té sentit", va remarcar.