El debat energètic

Sánchez acusa Feijóo de servir els "ultrarics" de les nuclears

El president demana "temps" per conèixer l’origen de l’apagada i enalteix les renovables

«No ens desviarem ni un mil·límetre del full de ruta planificat», assegura el president 

Sánchez acusa Feijóo de servir els "ultrarics" de les nuclears
3
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

Pedro Sánchez va fer una defensa fèrria de les renovables i va carregar contra els que situen les nuclears com a solució després de l’apagada, durant la seva compareixença d’ahir al Congrés. No obstant, el cap de l’Executiu central es va obrir a prorrogar la vida útil de les centrals nuclears més enllà del 2027 si així ho proposen les empreses. Per "estudiar-ho", Sánchez va exigir tres requisits. Com a repte, ja que va advertir que són "molt lluny" de poder complir-los: "Primer, que la pròrroga permeti garantir la seguretat de la població; segon, que sigui econòmicament viable, sense que els ciutadans hagin de pagar més a la factura de la llum, i tercer, que la mesura sigui convenient per garantir la seguretat de subministrament elèctric". Condicions, suposadament inassumibles, amb què ha mirat de visibilitzar la seva ineficiència, però també que el seu rebuig respon a qüestions tècniques i de viabilitat, no ideològiques.

El full de ruta de l’Executiu en política energètica és, per tant, clar i després de l’apagada Sánchez vol reforçar-la, com va deixar clar des de la tribuna per informar sobre l’apagada. Per això, el cap de l’Executiu central va entrar de ple en la batalla cultural oberta per l’oposició i va defensar, amb la mà estesa a les empreses per prolongar la vida útil de les centrals nuclears si atenen els requisits marcats, que la seva posició és la més pragmàtica. "El Govern de coalició progressista dona suport a les energies netes no per ideologia o per foscos interessos econòmics. Ho fa perquè sap que el futur energètic d’Espanya o és verd o no serà", va arengar.

Política energètica

"No ens desviarem ni un sol mil·límetre del full de ruta planificat des del 2018", va avançar en una exposició més a la defensiva de la seva política energètica que respecte a les causes de l’apagada, sobre la qual cosa encara no hi ha certeses. L’única, que "l’energia nuclear ha demostrat no ser una solució efectiva en situacions com la que vam viure la setmana passada".

Per això, va qualificar d’"irresponsable" i "gegant manipulació" que es vinculi l’apagada al debat de les nuclears. Un debat interessat, apel·lant que siguin els presidents "ultrarics" d’aquestes energètiques els que paguin la prolongació de la vida útil de les centrals.

Davant les nuclears, Sánchez va apostar per continuar intensificant la seva aposta per les energies verdes al tractar-se de "l’única manera de reindustrialitzar Espanya", modernitzar sectors com el de l’automoció o crear oportunitats en territoris de l’Espanya interior. En definitiva, segons va acabar, "d’evitar el desastre ecològic" i avançar en l’autonomia estratègica. La intervenció de Sánchez per donar compte sobre la crisi energètica es va convertir així en un debat sobre nuclears o renovables.

Notícies relacionades

Durant el torn de rèplica, el cap de l’Executiu va augmentar les crítiques contra el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, per les seves propostes en política energètica i al situar-lo com a portaveu "d’interessos econòmics allunyats de l’interès general". Sánchez també va acusar el president dels populars, que va exigir dimissions en el Govern i Red Eléctrica per l’apagada, de passar de defensar l’extensió de les renovables com a president de la Xunta a exigir la prolongació de la vida útil de les nuclears. De fet, aquesta és una de les exigències dels populars per recolzar el decret sobre els aranzels que es vota avui.

"Tenen dret a defensar interessos sectorials dels ultrarics", va carregar Sánchez per convidar a fer-ho "des de la sala de premsa d’aquestes energètiques, no des d’aquesta tribuna".