La reforma de la llei electoral

Rego s’obre a limitar la rebaixa del vot als 16 anys en les europees

Sumar insisteix a disminuir l’edat per al sufragi i els socialistes demanen més debat

Rego s’obre a limitar la rebaixa del vot als 16 anys en les europees

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Iván Gil
Iván Gil

Periodista

Especialista en Política

Ubicada/t a Madrid

ver +

L’esborrany de l’avantprojecte de la llei de joventut, que pilota la ministra de Sumar Sira Rego, ha posat en guàrdia la part socialista de la coalició de Govern per incloure la rebaixa de l’edat de vot als 16 anys. Una bandera en disputa, reivindicada per les joventuts socialistes i assumida en l’ideari del PSOE en el seu últim congrés federal, però amb dubtes pel que fa al càlcul electoral. La futura norma, que es pretén aprovar en primera volta abans de l’estiu, encara no ha sigut debatuda en els òrgans col·legiats de l’Executiu, com es va encarregar de recordar després del Consell de Ministres la portaveu del Govern, Pilar Alegría. En privat, fonts de la Moncloa expliquen que ha de prendre millor el pols a aquest debat dins del Govern i remarquen que altres ministeris preveuen fer les seves pròpies aportacions.

Com consta en el pla anual normatiu per al 2025 aprovat pel Consell de Ministres dimarts, la denominada llei de joventut i justícia intergeneracional des de la qual es pretén mandatar la reforma de la llei electoral per ampliar el sufragi actiu als 16 anys està subjecta a avaluació per la seva "incidència rellevant sobre els drets i llibertats constitucionals". Al Ministeri de Joventut i Infància assumeixen que el projecte ha de passar pel filtre d’altres ministeris i que podria estar subjecte a canvis durant la seva tramitació. Si bé es mantenen ferms en la intenció de mantenir aquesta mesura, per accelerar-ne l’aprovació s’obren a limitar-la a les eleccions europees. Almenys, de moment, sense renunciar a ampliar-ho, ja que a l’esborrany s’habilita la participació electoral des dels 16 anys en totes les convocatòries.

Implantació per fases

Notícies relacionades

El PSOE mira de posar fre per madurar més el debat i buscar un consens parlamentari més gran, a l’espera que arrenqui la subcomissió d’estudi al Congrés per abordar aquesta qüestió. També tenen dubtes els socialistes sobre la decisió d’optar per la drecera i aprofitar la llei de joventut per accelerar aquesta reforma. Sí que veuen amb més bons ulls el plantejament d’una implantació per fases, sense que comporti que en les eleccions generals del 2027 ja s’incrementi el cens de votants. Precisament, el model que han seguit altres països europeus com Alemanya.

En el que insisteixen fonts socialistes és en la necessitat d’aterrar millor aquesta mesura per propiciar prèviament un ampli consens "que no s’aconsegueix de la nit al dia".