Junqueras es llança a recuperar ERC amb un atac frontal a Rovira
L’exlíder del partit tria Elisenda Alamany com a candidata a secretària general i assegura que cal "recosir" l’organització de les seves ferides
«Ens han fet passar vergonya a tots i és una vergonya que no mereixem», va dir ahir Junqueras
Oriol Junqueras ja hi torna a ser, tot i que realment no se n’ha anat mai del tot. L’exlíder d’ERC, que va dimitir al juny del càrrec, va presentar ahir la seva candidatura per recuperar la presidència del partit en les primàries del 30 de novembre. Ho va fer davant un miler de persones al Teatre de la Passió d’Olesa de Montserrat i amb un atac frontal a la secretària general de la formació, Marta Rovira, que durant 13 anys va ser la seva número 2 en l’organització. El tàndem que van formar no només està trencat, sinó que està en guerra.
L’estratègia de Junqueras per recuperar el poder és intentar desvincular-se de la gestió del partit dels últims anys, en els quals ERC ha perdut sense fre eleccions i poder institucional. El seu argument, que els seus detractors neguen rotundament –entre ells Rovira–, és que des que va sortir de la presó el 2021 va ser progressivament apartat de les grans decisions, malgrat que era el president de l’organització. El seu embat d’ahir contra Rovira s’ha d’entendre en aquest context. ERC està trencada internament i ja no hi ha ningú que ho pugui dissimular.
Sense una menció directa
Sense arribar a esmentar-la directament en cap moment, Junqueras va acusar Rovira i altres membres de l’organització, com l’exestrateg Sergi Sabrià, d’haver dirigit el partit en "òrgans paral·lels" que actuaven "al marge" dels òrgans de direcció. La llista de retrets va ser més llarga. També els va responsabilitzar de la derrota electoral de les eleccions catalanes del 2017 –quan semblava que ERC ho tenia tot per guanyar– i de l’escàndol dels cartells contra els germans Maragall que ha fet sortir a la llum l’"estructura en b" que tenia el partit per fer propaganda encoberta. "Reivindiquen amb orgull que contractaven mariachis. Ens han fet passar vergonya a tots i és una vergonya que no mereix cap de nosaltres", va proclamar.
Junqueras havia defugit fins ara airejar en públic les seves males relacions amb Rovira i altres exdirigents. Per això ahir van retronar amb contundència els seus retrets. L’exlíder d’ERC i ara aspirant va arribar a dir que s’ha de "recosir" el partit de les ferides internes, però també va avisar que no recosirà "cap ferida que prèviament no hagi netejat". Formulada la crítica, es va presentar a ell i a la seva candidatura, Militància Decidim, com els més idonis per "salvar i rescatar" l’organització de la crisi actual.
Un anunci i una constatació
L’acte no només va servir per trencar definitivament amb la seva número 2 de sempre, Marta Rovira, sinó també per presentar la seva substituta. L’elegida és la líder d’ERC a l’Ajuntament de Barcelona, Elisenda Alamany. Provinent de l’espai dels Comuns –va ser diputada al Parlament–, fa dues legislatures va fer el salt al consistori barceloní amb les sigles d’ERC. Si Junqueras guanya les primàries, Alamany serà la persona que controlarà l’organització com a secretària general. La regidora va fer una crida a reconstruir ERC amb la participació de tota la militància: "Vull aixecar el partit i vull que ho fem tots junts".
La posada de llarg de Militància Decidim també va confirmar les principals cares del partit que donen suport al junquerisme. A l’escenari van prendre la paraula els exconsellers Raül Romeva i Bernat Solé; l’eurodiputada Diana Riba; la senadora Laura Castel, i l’alcalde de Sant Julià de Ramis, Marc Puigtió, entre d’altres. Enmig del públic s’hi van veure dirigents del partit –Pau Morales, Oriol López i Cristian Agudo–, diputats –Jordi Albert i Gabriel Rufián– i algun exmembre de la Generalitat com Joan Ignasi Elena.
El discurs de Romeva va servir per fer una constatació rellevant, tot i que tothom la donés per feta. Junqueras no només aspira a la presidència del partit, sinó que també vol ser el pròxim candidat d’ERC a la presidència de la Generalitat. Ho podrà fer sempre que aconsegueixi, primer, guanyar les primàries d’ERC i, després, la seva batalla amb la justícia perquè li apliquin l’amnistia. "Si Junqueras vol ser president d’ERC i president de la Generalitat, hi té tot el dret", va proclamar Romeva.
Per recuperar el tron d’ERC, Junqueras difícilment pot apel·lar a la renovació, ja que ha liderat el partit més d’una dècada. Per això, el missatge implícit és reivindicar que ell va fer aixecar ERC després de l’última crisi i que ara vol tornar a fer-ho. Així, ofereix "experiència" per "acostar" de nou Esquerra a la societat o, cosa que és el mateix, per recuperar els votants que ha anat perdent en l’últim cicle electoral i que han acabat enfonsant del partit en la crisi actual.
- Infraestructura estratègica Espanya i França busquen una "ruta marítima alternativa" per al BarMar
- El tramvia arriba a Verdaguer i ja posa la vista a Francesc Macià
- Europa adverteix que "netejar" cursos agreuja la força destructiva de les riuades
- Un xàfec desborda la riera de Cadaqués i arrossega cotxes
- Noves proves de l’ADN fan un gir al cas Helena Jubany
- Cançons marineres Cinc ‘sea shanties’ per iniciar-se en el gènere
- Al minut Guerra d’Israel en directe: última hora sobre el final de la treva a Gaza, l’ajuda humanitària i reaccions
- Un conductor perd el control i atropella set persones al districte de Nou Barris de Barcelona
- Ciència i mirada social Per una investigació amb ànima
- Impostos Missatge de l’Agència Tributària als espanyols amb vivenda en propietat