Marxa enrere judicial

L’Audiència de València reobre la causa contra Oltra que va tancar un jutge

El tribunal veu "prou indicis" per anar a judici oral en el cas del presumpte encobriment d’abusos de l’exmarit de l’exvicepresidenta

L’Audiència de València reobre la causa contra Oltra que va tancar un jutge
2
Es llegeix en minuts
LAURA BALLESTER

La secció quarta de l’Audiència de València ha reobert la causa que investigava Mónica Oltra i 15 persones més perquè entén que "no pot descartar-se clarament l’existència d’infracció penal" i es presenten "prou indicis per encausar els investigats". El cas se centra en el tracte que la Conselleria d’Igualtat va donar a la menor que va patir abusos per part d’un monitor (en aquell moment era marit de Mónica Oltra). L’Audiència deliberarà el 16 de juliol sobre els recursos presentats contra l’arxiu de la causa adoptada el 2 d’abril. La "deliberació i sentència" sobre els recursos presentats per les acusacions, sota ponència de la magistrada Macarena Amparo Mira Picó, s’ha avançat gairebé un mes.

En la interlocutòria, subscrita també pel president de la secció quarta i els magistrats Pedro Castellano i Isabel Sifres, s’assenyala que discrepen "del criteri de l’instructor" perquè "no pot descartar-se clarament la comissió d’infracció penal, i que és possible identificar, en relació amb determinades actuacions, una suficiència indiciària que justifica la continuació del procediment".

De fet, el remunten a l’inici de la investigació. "La sala estima que, al nivell indiciari propi d’aquesta fase processal, pot sostenir-se com a hipòtesi plausible que, quan la notícia del possible abús sexual a una menor tutelada per la Generalitat Valenciana comès per part de l’exmarit d’Oltra va arribar a coneixement de la Conselleria d’Igualtat, les persones que van tenir coneixement dels fets, que protegien i tutelaven la menor, haurien pretès ocultar l’abús sexual".

Per a la suposada ocultació "s’haurien valgut d’un informe fictici, ja que s’emet un pronunciament d’inexistència d’indicis d’abús sexual quan ni tan sols es va preguntar a la menor sobre els abusos que se sabia que havia relatat a terceres persones, de manera que van ometre tant la denúncia com l’obligació de comunicar els fets al Ministeri Fiscal per evitar que pogués exercir el control previst" en la legislació.

Obertura de judici oral

Notícies relacionades

"Resulta indiciàriament de la instrucció –segueixen els magistrats– que no es van denunciar uns fets greus ni es va protegir la menor tutelada per part de qui tenia l’obligació de fer-ho, sinó que, per contra, se la va col·locar en una situació de risc, ja que l’educador que havia comès els abusos va ser reincorporat al seu lloc de treball al centre d’acollida".

Dels arguments fins i tot es dedueix que la causa està destinada a l’obertura de judici oral. Els recursos contra l’arxiu de la causa acordat pel titular del Jutjat d’Instrucció 15 de València els van presentar la menor que va patir els abusos, representada pel líder d’España 2000, José Luis Roberto i el partit Vox, als quals es va sumar l’associació Gobierna-te (que no va presentar escrit propi). El fiscal adscrit al Jutjat d’Instrucció 15 es va oposar a aquests recursos i va avalar la decisió del jutge d’arxivar la investigació després de tres anys d’instrucció.

Temes:

Mònica Oltra