Tensió entre els republicans

Un manifest sobre el futur d’ERC aclareix els bàndols en lluita

El rovirisme i el junquerisme es baten en públic després d’un text firmat per més de 400 militants partidaris de la renovació

Un manifest sobre el futur d’ERC aclareix els bàndols en lluita
1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La batalla pel control d’ERC s’agreuja. La publicació ahir d’un manifest sobre el futur del partit ha tensionat la formació i ha acabat de clarificar els dos bàndols que lluiten pel poder des que va esclatar la crisi oberta després de la patacada de les eleccions catalanes. Fins aquest moment se sabia que un sector el liderava l’actual secretària general, Marta Rovira, i, l’altre, l’expresident del partit, Oriol Junqueras. Des d’ara se sap amb quins soldats compta cada part.

El manifest que ha obert la caixa dels trons demana una "renovació general de la cúpula dirigent" del partit. Els signants, més de 400, consideren que els últims revessos electorals d’ERC requereixen de manera "urgent" una "renovació política" cap a "un model més coral i col·lectiu".

Notícies relacionades

El manifest defensa les tesis de Rovira. Des que va esclatar la disputa interna, el rovirisme lluita perquè el control del partit l’assumeixin dirigents afins a la secretària general i ella passi a un segon pla. En canvi, el junquerisme afirma que és el mateix Junqueras qui ha d’assumir l’objectiu de reflotar la nau.

Els noms dels signants deixen clar que Rovira controla l’aparell d’ERC. Hi ha consellers i exconsellers –com Laura Vilagrà, Roger Torrent, Natàlia Garriga, Meritxell Serret o Ernest Maragall– i alts càrrecs del Palau, com Sergi Sabrià. També controla l’executiva del partit i, finalment, té la simpatia de representants de la vella guàrdia com Joan Puigcercós, Joan Riado, Xavier Vendrell o Josep Huguet.