Feijóo explora pactar el CGPJ amb el Govern per enfortir-se en el PP

Alguns barons i alts càrrecs del partit veuen en el poder judicial una ocasió perquè el seu líder "recuperi la centralitat"

Feijóo explora pactar el CGPJ amb el Govern per enfortir-se en el PP

José Luis Roca

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

Acabat el cicle electoral, el Consell General del Poder Judicial (CGPJ) torna a les portades dels diaris. L’òrgan que regula els jutges té el mandat caducat ja des de fa cinc anys i mig i Pedro Sánchez, necessitat de passar la pàgina de les europees, ha decidit activar de nou la negociació amb el PP. El cap de l’Executiu va anunciar ahir a TVE que dona de termini als populars fins a finals d’aquest mes per renovar el CGPJ o, si no, ell impulsarà una reforma legal per desbloquejar-lo. Pocs minuts després, el ministre de Presidència, Félix Bolaños, va enviar un missatge al vicesecretari d’Acció Institucional del PP, Esteban González Pons, per veure’s. Tot apunta que serà demà a Madrid o la setmana vinent a Brussel·les.

Segons va poder saber aquest diari, Feijóo està disposat a acostar posicions amb el Govern perquè la negociació arribi a bon port. I no només en el CGPJ, també en altres càrrecs institucionals que estan pendents del pacte dels dos grans partits espanyols. Entre d’altres, els que afecten el Banc d’Espanya (el mandat del governador va vèncer l’11 de juny i el de la subgovernadora ho farà l’11 de setembre) i la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència, amb diverses conselleries vacants. A més, el pacte aniria acompanyat de mesures de regeneració, com la prohibició de les portes giratòries i de reforçament de la independència de les institucions.

La nova disposició de Feijóo davant Sánchez té implicacions de llarg abast dins del PP: cal recordar que els dos dirigents van estar a punt de renovar el CGPJ l’octubre del 2022, però una trucada d’Isabel Díaz Ayuso al líder dels populars va fer que el polític gallec canviés d’opinió. Aquella conversa, revelada per EL PERIÓDICO, va frenar un pacte gairebé tancat que la dirigent madrilenya va rebutjar perquè Sánchez estava negociant en paral·lel la derogació de la sedició amb els independentistes.

L’ala moderada

Ara, sense eleccions, previsiblement, a la vista i després que el mateix Feijóo en persona s’hagi radicalitzat en diversos moments per intentar captar vots de Vox, un pacte global del líder del PP amb Sánchez li permetria "recuperar la centralitat". Així ho entenen alguns membres de la cúpula de Génova que, com és el cas de dos barons més de l’ala moderada, defensen el desbloqueig del CGPJ i el pacte també en altres institucions.

Això sí, aquest gir no és gens fàcil mentre l’amnistia, el cas Koldo i els negocis de Begoña Gómez segueixen a les pàgines dels diaris. Els que donen suport a aquesta nova via de Feijóo, tant a Génova com als territoris, temen que el màxim dirigent dels conservadors sigui pressionat de nou per Ayuso i a ella se sumi la "ultradreta madrilenya", representada, segons algunes de les fonts consultades, per webs i ràdios que continuen veient Feijóo com un "tou".

Fonts coneixedores dels contactes entre l’Executiu i el PP asseguren que, malgrat els atacs creuats i les múltiples urnes, el fil de comunicació no s’ha trencat aquests últims mesos.

Notícies relacionades

Idea de Casado

I ¿quina fórmula és sobre la taula perquè hi hagi cert optimisme en el desbloqueig del CGPJ? Fonts coneixedores dels contactes assenyalen que s’està aprofundint en una via intermèdia, perquè les dues parts puguin dir que han guanyat. Els nous vocals pactats amb la norma vigent serien els encarregats de redactar, en un termini fixat, una proposta de reforma de la llei orgànica del poder judicial (la que el dirigent popular exigia registrar ja en el mateix moment de la renovació) amb un nou sistema d’elecció dels membres del CGPJ. De fet, aquest sistema és molt semblant al que ja va plantejar l’equip de Pablo Casado, exlíder del PP, a Bolaños el 2022.

Temes:

Govern