La nova inquilina

La nova inquilina

per jorge fauró

4
Es llegeix en minuts
Jorge Fauró

El Palau de la Zarzuela té nova inquilina: Irene de Todos los Santos Urdangarin i Borbó (Barcelona, 19 anys), filla d’Iñaki Urdangarin i Cristina de Borbó. A ella s’ha unit també el seu germà Miquel. Tots dos viuran amb la seva àvia, la reina Sofia, i amb la seva germana, Irene de Grècia. Els que habitualment tenen bona informació de tot el que incumbeix la reialesa o el seu entorn asseguren que la mudança serà temporal i que tornarà a fer l’equipatge al setembre, quan finalitzi el seu any sabàtic i emprengui els estudis universitaris, possiblement fora d’Espanya.

Això és almenys el que asseguren els periodistes que coneixen bé el que es cou en les tertúlies de la "Villa y Corte", o més ben dit de la cort, perquè el simple fet de la temporalitat estiuenca de la residència d’Irene Urdangarin a la Zarzuela –si, com s’apunta, es concreta que només s’hi estarà tres mesos– es considera un triomf de la seva mare, la infanta Cristina, alertada fa deu mesos per la decisió de la seva filla de no continuar els estudis i pel descobriment de la vida nocturna madrilenya de mà de la seva cosina, Victòria Federica, ara influencer. Ja saben, Madrid és "llibertat" i les bambolines de la seva nit, un ecosistema molt temptador per a joves aristòcrates amb la vida resolta.

En vista dels senyals, els pares d’Irene van veure amb bons ulls enviar-la un any a Cambodja per col·laborar com a voluntària amb l’oenagé Sauce, dirigida per un jesuïta espanyol amic de la família i que opera al país asiàtic per defensar els drets humans, promoure la inclusió i mirar de millorar la qualitat de vida dels més vulnerables. La seva mare i el seu germà Joan també van viure l’experiència de treballar al país com a cooperants. Allà, Irene vivia en un barri catòlic anomenat Battambang i compartia casa en un centre de l’oenagé. La seva tasca consistia, entre altres treballs, a ajudar en la formació i educació de nens discapacitats. En menys de cinc mesos ja tornava a Espanya.

¿I quins plans té la neta de l’emèrit i neboda del rei d’Espanya? A part de treure’s el carnet de conduir, les altres coses no estan gaire clares. La seva intenció inicial, la que es va filtrar quan amb més freqüència apareixia (o semblava que apareixia amb freqüència) en les nits de Madrid i Barcelona amb la seva cosina influencer, era matricular-se en la molt prestigiosa Escola d’Hostaleria de Lausana (Suïssa), el mateix país on Cristina de Borbó té fixada la seva residència a mitges amb Barcelona. Però això ja és passat. Les últimes informacions asseguren que Irene Urdangarin pretén instal·lar-se a Londres després de l’estiu i estudiar organització d’esdeveniments.

¿Per què, doncs, ha avançat el seu retorn a Madrid i ha abandonat el seu treball a Cambodja? Com que no es tracta d’un membre de la família reial, tampoc hi ha informació oficial. Per aquesta raó no han trigat a aflorar a les xarxes socials les crítiques a la seva decisió d’instal·lar-se al Palau de la Zarzuela amb càrrec a l’erari públic. Després de la incorporació d’Irene i de Miquel Urdangarin com a inquilins, s’ha arribat a qualificar la residència dels reis com una mena d’Airbnb de l’Estat. La jove sempre podrà dir que se n’ha anat a casa de la seva àvia.

Juan Urquijo

Notícies relacionades

Els cronistes més amables amb la reialesa espanyola afirmen que en el fet de traslladar-se d’una de les zones més pobres d’Àsia a viure en un palau ha influït el seu festeig amb Juan Urquijo, un enginyer agrònom cunyat de l’alcalde de Madrid, germà de Teresa Urquijo i net de Teresa de Borbó, cosina del rei Joan Carles. Sembla molta influència si la conseqüència d’aquesta relació és que la filla d’una infanta hagi deixat la seva tasca com a cooperant en un país on la major part de la població viu amb dos dòlars al dia.

I, no obstant, a les tertúlies de Madrid s’assegura que el nòvio d’Irene Urdangarin es pot convertir en el millor conseller d’ella i en un gran aliat de Cristina de Borbó a l’hora de convèncer la jove que iniciï una carrera universitària i no imiti Victòria Federica en els seus desitjos de convertir-se en la segona influencer de la família, com va transcendir fa uns mesos. Ben pensat, amb Joan Carles I obligat a marxar a Abu Dhabi, l’escàndol del cas Nóos i la consegüent condemna a presó per a Iñaki Urdangarin, el menys greu seria que la neboda del rei visqués de la promoció de marques comercials. Fins i tot ha deixat de sorprendre’ns la retirada de la circulació de Froilà i enviar-lo amb el seu avi.