Junqueras demana que ERC s’obri a les "majories" per ser "útil"

El líder republicà creu que el partit ha de guiar debats com el de la vivenda i el del lliure comerç, que titlla d’"abusiu"

Junqueras demana que ERC s’obri a  les majories  per ser útil

Junqueras demana que ERC s’obri a les majories per ser útil

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va emplaçar ahir els militants i càrrecs del seu partit a dirigir-se a "grans majories" per poder ser "útils" al conjunt dels catalans: "Aquest hauria de ser el més important dels nostres reptes", va defensar en un acte electoral organitzat per les joventuts del partit a la plaça de Can Xammar de Mataró i al qual va assistir mig centenar de persones.

Junqueras va reclamar la necessitat d’elaborar "un discurs que es dirigeixi a les grans majories" per "acumular la força necessària i posar-la al servei de les necessitats de cadascú". I va afegir: "Aquest hauria de ser el més important dels nostres reptes. L’essència de les esquerres és no deixar ningú sol".

Les paraules de Junqueras van arribar quan li falta una setmana exacta per deixar la presidència de la formació republicana amb la voluntat d’optar a revalidar el seu lideratge al congrés del partit programat per al 30 de novembre. Tot això en un context de debat intern sobre el futur que han de seguir els republicans després de la patacada de les eleccions al Parlament, amb un sector partidari que Junqueras continuï al capdavant i un altre que creu que és moment de girar full.

Com a exemple de discurs per a "grans majories", Junqueras va defensar que ERC ha de liderar debats com el de la crisi de la vivenda, que és útil tant per a l’emancipació dels més joves com per als seus pares o avis. També va carregar contra els acords comercials de lliure comerç, que segons el seu parer són de "comerç trampós i abusiu" perquè són perjudicials tant per als europeus com també per als productors dels països d’origen.

"Ens ho juguem tot"

Notícies relacionades

Alhora, el líder republicà va rebutjar la idea de destinar el 2% del PIB a la compra i producció d’armament (30.000 milions en el cas d’Espanya, segons va apuntar) i va voler destacar la rellevància d’aquestes eleccions europees: "Ens ho juguem tot", va indicar en relació amb el previsible increment en vots de formacions de l’extrema dreta.

L’acte de Mataró també va servir perquè ERC apel·lés al vot dels més joves. La cap de cartell d’ERC als comicis europeus, Diana Riba, número u també de la coalició Ara Repúbliques que els republicans comparteixen amb EH Bildu, BNG i Ara Més, va destacar com un dels seus compromisos electorals que es prohibeixin les pràctiques laborals no remunerades dels becaris. La candidata també va assumir la necessitat d’augmentar els recursos destinats a l’Erasmus+, que a causa de l’increment del cost de la vida, i en concret de l’allotjament, "s’està convertint en un programa només per a uns quants". Riba també va reivindicar Ara Repúbliques com "la gran coalició independentista" –ja que uneix catalans, bascos, gallecs i balears–, en clara contraposició a altres opcions com Junts.