Compte enrere per al 9J

Dolors Montserrat: «El PP mai serà el salvavides de Sánchez ni el de Puigdemont»

La dirigent del PP (Sant Sadurní d’Anoia, 1973) repeteix com a cap de llista del partit. Retreu al cap de l’Executiu haver «exportat» el procés a tot Espanya i afirma que «mai» defraudaran els seus votants donant suport a l’expresident.

«Cal lluitar contra les màfies de la immigració. El que vingui a delinquir serà expulsat»

Dolors Montserrat: «El PP mai serà el salvavides de Sánchez ni el de Puigdemont»

PILAR SANTOS PALOMA ESTEBAN

4
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +
Paloma Esteban

¿Quins pactes veurem a Europa després del 9 de juny? ¿Per què la primera ministra italiana, Giorgia Meloni, no és homologable a la resta de l’extrema dreta, com diu Alberto Núñez Feijóo?

Estic convençudíssima que el PP continuarà liderant el Parlament i la Comissió. Ha sigut Meloni qui s’ha acostat a les polítiques i els valors de la Unió Europea, no el PP el que s’acosta a cap extrem. Meloni ha arribat a un acord per al pacte migratori amb Ursula von der Leyen i el canceller alemany, que és socialista, i al qual també s’ha afegit Pedro Sánchez. Vull recordar que Sánchez va anar a visitar-la i li va dir «estimada Giorgia».

¿Llavors pensen arribar a un acord amb Meloni, però no amb la resta de partits d’extrema dreta?

Nosaltres estem guanyant els extrems. Polònia n’és un exemple i continuem fent el mateix. Els que han canviat han sigut els socialistes. Van votar a favor d’aixecar la immunitat a Carles Puigdemont perquè l’euroordre funcionés i ara li entreguen la governabilitat d’Espanya. ¿S’imaginen el canceller alemany entregant la governabilitat del seu país a un pròfug de la justícia o al liberal [francès Emmanuel] Macron fent el mateix? No hi ha res més ultra i més radical a Europa que el que ha fet Sánchez.

¿Les empreses espanyoles s’han d’implicar per frenar l’auge de l’extrema dreta? A Alemanya s’ha obert aquest debat i Sánchez ho ha demanat.

Les democràcies estan establertes amb eleccions cada quatre anys o cinc en el cas de les europees. Jo crec en l’Europa de les persones, on un vot és poderós i val igual tinguin empreses, siguin CEO o treballadors.

¿Recolzarien el nomenament de Teresa Ribera com a comissària d’Energia?

Nosaltres sortim a guanyar per tenir la màxima influència i defensar els interessos de tots els espanyols. Ja es veuran els resultats, perquè potser veurem un Partit Socialista molt feble. Per quan s’escullin els nous comissaris, entre els mesos de setembre i novembre, qui sap si hi haurà hagut eleccions generals. Això ara mateix només ho sap Puigdemont.

La immigració és un dels grans debats que agita la ultradreta. ¿Cal endurir les fronteres?

La nostra posició és la que hem marcat en el pla migratori comú. Les fronteres espanyoles són també les del sud d’Europa. Nosaltres ho hem dit clar: immigració legal, ordenada, vinculada a una ocupació i integrada. Cal lluitar fermament contra les màfies que utilitzen aquest drama humà. I també defensar les nostres fronteres amb tots els mecanismes per a les Forces i Cossos de Seguretat de l’Estat. I aquell estranger que vingui a delinquir serà expulsat.

Meloni, de qui diu que s’ha acostat als valors europeus, ha vetat els avions privats que es dediquen a buscar immigrants al mar. ¿Ho recolzen?

Jo no em puc posar en les decisions d’altres països. Els països tenen la seva sobirania i desconec què és el que ha aprovat el Parlament italià. Sí que li dic que el PP d’Espanya i d’Europa defensa el pla que hem aprovat a Brussel·les i el que exigim que s’executi.

Ja entrant en política nacional. ¿No temen que la pressió sobre Sánchez pels negocis de la seva dona l’ajudi a victimitzar-se i mobilitzi el votant d’esquerres?

Fa moltes setmanes que li estem exigint a Sánchez que expliqui tota aquesta corrupció que està esquitxant el seu entorn personal, el seu partit i el Govern. Estem davant la punta d’un iceberg i, amb aquests silencis, alguna cosa ens està amagant.

¿El convocaran a la comissió d’investigació durant la campanya?

En campanya entenc que el Senat no està en funcionament, però desconec la data.

Fa mesos que asseguren que Brussel·les ha de parar l’amnistia. I, si no ho fa, ¿què? ¿Els haurà decebut?

El PP espanyol i l’europeu utilitzarem tots els instruments legítims que tenim, polítics i jurídics, per denunciar aquesta llei infame. Estic convençudíssima que la Unió, si aquesta amnistia s’aprova, actuarà perquè vulnera l’article 2 de la Constitució. Ara: és molt important també que el PP espanyol sigui fort a Europa perquè siguem el fre a la infame llei d’amnistia, que trenca amb la igualtat de tots els espanyols, que dona privilegis i impunitat a uns quants.

¿Descarta que el PP es recolzi en uns mesos en Junts per presentar una moció de censura contra Sánchez?

Miri, nosaltres mai, mai, ni serem el salvavides de Sánchez ni el de Puigdemont. Nosaltres no vendrem els nostres votants ni els defraudarem.

¿Com està el procés? ¿Viu, mort, debilitat?

Més viu que mai per Sánchez. L’ha rehabilitat. El procés ha mutat. Sánchez és el procés. Ha mutat perquè qui manté Sánchez a la Moncloa és Puigdemont. Ha entregat la governabilitat d’Espanya, la igualtat de tots els espanyols, per set vots per tenir el poder.

¿Com pot dir que el procés està més viu que mai? No hi ha data per a un referèndum ni els independentistes tenen ja la majoria al Parlament. ¿No veu millor Catalunya ara que el 2017?

Sí, veig que nosaltres som els que liderem el constitucionalisme a Catalunya, que el PSOE allà on s’ha presentat, sigui a Galícia, al País Basc, a Catalunya, ha perdut perquè s’ha mimetitzat amb el Bloc Nacionalista Gallec, Bildu, ERC...

Notícies relacionades

¿Què ha de fer Junts per tornar a ser un interlocutor del PP com ho va ser Convergència?

Abraçar la Constitució, abraçar la llei, abraçar la igualtat, abraçar la llibertat i l’europeisme. I es troba a anys llum de fer-ho. O sigui que...

Temes:

Espanyol