El PP reclama un lloc a la Mesa del Parlament pels vots obtinguts

Fernández tem que els socialistes i els independentistes pactin deixar fora de l’òrgan rector de la Cambra la seva formació

El PP reclama un lloc a la Mesa del Parlament pels vots obtinguts

GISELA BOADA

2
Es llegeix en minuts
Gisela Boada
Gisela Boada

Redactora

ver +

Totes les mirades apunten ara, tres dies després de les eleccions, a la configuració de la futura Mesa del Parlament. Aquest òrgan ha de ser triat com a màxim el dia 10 de juny, llevat que l’encara president de la Generalitat, Pere Aragonès, decideixi avançar la convocatòria de la sessió.

Les set cadires de l’òrgan rector del Parlament –un president, dos vicepresidents i quatre secretaris– van molt cotitzades i el PSC parteix amb avantatge a l’hora d’influir en la seva composició.

Els socialistes compten amb 42 vots –més que qualsevol altra formació–, però no arriben a la majoria absoluta (68), de manera que eventuals aliances entre partits podrien superar la seva suma de vots. Tot i així, des del partit liderat per Salvador Illa afirmen que volen apostar per fer una Mesa "plural", i asseguren que, com a guanyadors dels comicis, s’asseuran a parlar amb tots els partits, a excepció de la ultradreta de Vox i Aliança Catalana, per repartir els set seients en disputa. Aquest compromís del PSC passa per negociar la Mesa amb el PP. Al carrer de Pallars veuen lògica la seva representació per la seva quarta posició en les eleccions. El partit d’Alejandro Fernández té 15 escons i ha passat de ser l’última força del Parlament a situar-se al quart lloc. La mà dels socialistes està estesa, però des del PP mantenen la seva negativa a arribar a qualsevol acord amb ells, si el president del Govern, Pedro Sánchez, no trenca els llaços al Congrés amb ERC i Junts.

Els populars, per si sols, no poden reunir prou vots per tenir representació en l’òrgan rector de la institució, malgrat ser la quarta força a l’hemicicle. Per això, els socialistes podrien oferir els seus vots i garantir-los una cadira en la Mesa, com estan dient aquests últims dies. Però, lluny d’acostar postures, Fernández va declarar que al PP "li correspon una plaça en la Mesa del Parlament pels vots obtinguts" i va remarcar que no serà "perquè Salvador Illa, el generós, els la concedeixi", en una publicació a X (abans Twitter).

Un "cordó sanitari"

Notícies relacionades

El president del PP afirma que aquest espai "se l’han guanyat a les urnes", però no descarta que pugui donar-se "un cordó sanitari" entre Illa i els partits independentistes que ho eviti. El PSC sumaria majoria amb els vots d’ERC i els Comuns (68) i amb els vots només de Junts (77), de manera que podrien forçar una Mesa de la qual el PP quedés exclòs, tot i que des del partit no han manifestat aquesta intenció, sinó la d’asseure’s a parlar amb ells.

Una situació similar es va donar el 2021, quan els partits van pactar aliances per evitar que la ultradreta de Vox tingués una cadira en la Mesa del Parlament.