El PSE vol una quarta cartera social en la coalició amb el PNB

El PSOE creu que els socialistes bascos, que volen marcar perfil propi, han d’aprofitar la seva actual "posició de força"

Sánchez descriu el lideratge d’Andueza com una «recepta» a importar a altres territoris

El PSE vol una quarta cartera social en la coalició amb el PNB

IVÁN GIL

2
Es llegeix en minuts

El PNB i PSE estan compromesos a abordar "al més aviat possible" les negociacions per reeditar la seva coalició. A l’espera del recompte del vot exterior divendres, que segons els càlculs de Ferraz no els farà cedir cap dels seus 12 escons, el PSE reclamarà comptar amb més presència en el futur govern. Tant qualitativament com quantitativament. De forma proporcional a l’increment del seu pes en coalició, que passa de representar el 25% dels seus diputats a gairebé un terç. El PSE va pujar de 10 a 12 escons i el PNB va caure de 31 a 27. Els socialistes bascos aspiren així a obtenir almenys una cartera més relacionada amb els serveis públics, fet que incrementaria les conselleries sota la seva direcció de tres a quatre. Una petició que recolzen a Ferraz al considerar que la federació dels socialistes bascos té ara "una posició de força" que han d’aprofitar.

Els socialistes bascos estan determinats a empènyer al màxim el seu programa electoral, centrat en la millora dels serveis públics, i arrossegar el PNB a polítiques progressistes. A competir en l’eix esquerra-dreta i posar el seu segell en la gestió d’assumptes socials. Malgrat les dues legislatures consecutives formant part del Govern, les enquestes revelen que una bona part dels electors desconeix quines conselleries estan en mans del PSE. Des del 2016 gestionen les d’Ocupació, acompanyada de la vicepresidència segona, la de Planificació Territorial i Habitatge i la d’Indústria i Turisme. Després de la seva renovació orgànica, visibilitzada també en les llistes electorals, s’espera el mateix en els noms dels hipotètics consellers socialistes en cas de tancar-se l’acord.

La lectura tant de Ferraz com del PSE passa per assentar el projecte liderat per Eneko Andueza des de la gestió per seguir amb la seva tendència ascendent. Visibilitzar la seva utilitat i enfortir un tercer espai enmig de la pugna entre el PNB i Bildu que continuarà al llarg de la legislatura. "Tenim al davant quatre anys en què el projecte d’Eneko [Andueza] ha de cristal·litzar", expliquen fonts de la direcció federal. Un projecte a mitjà i llarg termini, explicava ahir la portaveu del PSOE, Esther Peña, que mirarà de tapar les fugues del vot jovecap a Bildu posant èmfasi en l’agenda social.

Independentment del futur repartiment de carteres, els socialistes valoren positivament la seva campanya, sense deixar de carregar contra la gestió del PNB, malgrat governar junts. Un equilibri entre la crítica constructiva, sense traspassar la línia de la confrontació, i el perfil propi, per desprendre’s de la seva etiqueta de simple crossa. Un posicionament que pretenen mantenir si reediten el govern, apostant per desmarcar-se del PNB mentre es garanteix l’estabilitat institucional. Sense soroll, però amb ambició, resumeixen els socialistes per marcar una "agenda pròpia".

Estabilitat i canvi

Notícies relacionades

Ja durant la campanya electoral, el PSE va fer un gir al guió dels últims anys per defensar alhora estabilitat i canvi. Reivindicarel seu paper per arrossegar el PNB a l’esquerra i empènyer "una agenda de transformació, no de mera gestió". El "no s’hi val amb fer allò de sempre" pretén mantenir-se com a senya d’identitat dins de la coalició.

El president del Govern i líder dels socialistes, Pedro Sánchez, va aprofitar la seva intervenció ahir a l’executiva federal per posar com a exemple el model dels socialistes bascos amb Andueza al capdavant. Una "recepta" a importar a altres territoris.

Temes:

PSE PNB