Enquesta preelectoral del GESOP

Els catalans prefereixen Illa i puntuen millor Aragonès que Puigdemont

El candidat del PSC és l’únic que aprova, el president millora la nota entre els seus i l’aspirant de Junts es veu superat per Ponsatí

Combo de Salvador Illa, Pere Aragonès y Puigdemont

Combo de Salvador Illa, Pere Aragonès y Puigdemont / EPC

2
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Ricard Gràcia
Ricard Gràcia

Infografia

Especialista en Visualització de la informació, dades, mapes, diagrames... Noves narratives

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Segons l’enquesta preelectoral de Catalunya del Gabinet d’Estudis Socials i Opinió Pública (GESOP) per a EL PERIÓDICO, el 20,4% dels catalans prefereixen com a president Illa, 2,3 punts més que en el sondeig elaborat fa un mes, quan Puigdemont era el favorit de l’electorat. Ara el candidat de JxCat es queda en el 18,6%, 2,4 punts menys que al març, i també retrocedeix Aragonès, que se situa en el 14,5% després de perdre 1,8 punts. Mentre que Illa i Puigdemont atresoren percentatges molt alt de suport als seus respectius caladors, els votants d’ERC que tenen com a favorit Aragonès continuen sense arribar al 40% (38,8%), mentre que una cinquena part prefereix que el president sigui Puigdemont (19,5%), encara que aquest últim percentatge ha baixat 10 punts en un mes.

L’electorat de la CUP, que el mes passat es decantava clarament pel candidat de Junts, ara es divideix entre Puigdemont (17,8%) i Aragonès (15,1%). Una quarta part dels votants de Comuns Sumar prefereixen com a president Illa (28%), que també és el favorit per al 13% dels electors de Vox i l’11% dels simpatitzants d’Esquerra. Més curiosa resulta l’evolució que ha tingut en un mes l’electorat del PP. Si al març eren Aragonès i Illa els preferits pels votants populars després del seu candidat, Alejandro Fernández, ara els han passat al davant dos aspirants d’extrema dreta, Ignacio Garriga (Vox) i Sílvia Orriols (Aliança Catalana).

Amb tot, Illa és el candidat més ben valorat i l’únic que els catalans aproven, amb un 5 pelat, millorant dues dècimes la nota que li van posar al març. Aragonès, que liderava aquest rànquing el mes passat, repeteix amb un 4,9, mentre que Puigdemont perd una dècima i es queda amb un 4,2. L’expresident ha baixat de la cinquena a la sisena plaça amb la irrupció a l’enquesta de Clara Ponsatí, la candidata d’Alhora, que s’estrena amb un 4,6. Una altra aspirant independentista, Laia Estrada (CUP), també treu una dècima més que Puigdemont.

Notícies relacionades

Per votants, Aragonès millora la puntuació entre els seus (del 6,1 al 6,4) i l’aproven els electors de Junts (5,1), però el suspenen els del PSC (4,6). En canvi, Puigdemont abaixa la nota entre els seus (del 7,8 al 7,5), però aprova entre tots els votants independentistes, amb un 5,4 entre els d’ERC i un 5,6 entre els de la CUP. Els simpatitzants de JxCat aproven Puigdemont (7,5), Ponsatí (6,1) i Aragonès (5,1), i, a diferència de fa un mes, ara suspenen la xenòfoba Orriols (4,3). Illa l’aproven els afins al PSC (6,7), a Comuns Sumar (5,5) i a Esquerra (5,1).

Independentment de quin sigui el seu vot, el percentatge de catalans que creuen que el PSC guanyarà les eleccions s’ha disparat més de nou punts i se situa en el 45,7%, davant el 14,2% que aposta per Junts (mig punt menys) i el 13,7% que pensa que el vencedor serà ERC (4,8 punts menys). Tots els electorats, també els d’ERC i Junts, opinen que Illa s’emportarà la victòria.