Illa culpa ERC i Junts del retrocés del català durant l’última dècada

El candidat del PSC recepta als partits independentistes "menys soroll i més treball" pels "interessos de Catalunya"

Illa culpa ERC i Junts del retrocés del català durant l’última dècada

carlota camps

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La llengua catalana serà un dels temes centrals de la campanya per a les eleccions catalanes del 12 de maig. El motiu és clar: el retrocés en l’ús social. El culpable, no tant. I les acusacions entre els diferents candidats, gairebé inevitables. ERC i Junts assenyalen el PSC. I el PSC en culpa ERC i Junts. "Vull recordar que l’ús social del català ha retrocedit en una dècada de governs de Junts i ERC, i amb quatre presidents com Artur Mas, Carles Puigdemont, Quim Torra i Pere Aragonès", va etzibar ahir el candidat del PSC, Salvador Illa, en un acte celebrat a l’Hospitalet de Llobregat, davant les crítiques dels seus contrincants.

Unes hores abans, l’actual president de la Generalitat de Catalunya i candidat d’Esquerra, Pere Aragonès, havia avisat que, si Illa aconsegueix arribar a la presidència del Govern, la llengua estarà "en perill". També el cap de llista de Junts i expresident Carles Puigdemont havia acusat els socialistes de voler "abaixar la persiana" de la "llengua" i la "nació catalana".

Arriben tard

"El que plantegen ara aquestes formacions ho podien haver posat en pràctica fa 10 anys", els va retreure Illa. I va afegir: "Em sembla que s’ha de receptar menys soroll i més treball". A més, també va voler contestar a Puigdemont, que el va acusar de no ser capaç de negociar un més bon finançament per a Catalunya perquè és un "encarregat" de la Moncloa.

Enfront d’aquestes manifestacions, el candidat del PSC va assegurar que treballarà perquè Catalunya tingui un bon finançament i va afirmar que defensarà els "interessos de Catalunya quan sigui president". A més, va dir que ni Junts ni ERC tenen "base política per exigir res després d’una dècada de governs seus i amb els serveis públics en clar retrocés". "Abans d’exigir res, que facin una autoavaluació", els va reclamar.

Preguntat sobre les possibilitats de repetició electoral, Illa va considerar que seria una "falta de respecte buscar una repetició electoral" i va assenyalar que és una opció que no contempla. A més, va afirmar que la seva tasca durant les pròximes setmanes serà "explicar-se perquè els ciutadans l’elegeixin" i es va mostrar convençut que després del 12M serà capaç d’"articular un govern que respongui a la voluntat expressada a les urnes i treballi pel bé de Catalunya".

Pla d’habitatge

Notícies relacionades

Tot això va passar en una atenció als mitjans que va servir al PSC per anunciar un pla per subvencionar la reforma d’habitatges antics amb actuacions que en millorin l’accessibilitat, l’aïllament acústic i l’eficiència energètica. El candidat socialista va explicar que la proposta es deu al fet que el parc d’habitatge a Catalunya està molt envellit, ja que un 22% de les cases tenen més de 54 anys. També va detallar que la primera fase prioritzaria la gent gran i arribaria a 30.000 habitatges.

Illa també va voler aprofitar l’acte per celebrar la "bona notícia" que suposa que Chery i l’empresa espanyola Ebro-EV Motors hagin acordat produir 50.000 vehicles el 2027 i 150.000 el 2029 a les antigues instal·lacions de Nissan a la Zona Franca.