Sessió d’alt voltatge

PP i Vox tramiten a València les seves lleis entre crits de "vergonya"

L’esquerra acusa el Govern de Mazón de "blanquejar el franquisme"

PP i Vox tramiten a València les seves lleis entre crits  de "vergonya"

DIEGO AITOR SAN JOSÉ

2
Es llegeix en minuts
DIEGO AITOR SAN JOSÉ

A un costat, tots els diputats dempeus i aplaudint; a l’altre, crits de "vergonya" a ritme de cops a l’escó. Va ser la representació del xoc entre blocs i l’escenografia que va complementar el resultat que va mostrar la pantalla de votacions. Els 53 sís davant 45 nos van servir a PP i Vox per aprovar l’inici de la tramitació de les cinc lleis registrades pels dos grups: la d’ensenyament del valencià, la d’À Punt, la de transparència, la d’antifrau i l’anomenada llei de concòrdia. Aquestes hauran de passar dues vegades més pel ple i surfejar possibles esmenes en comissió, però la majoria de PP i Vox és prou clara per aprovar-la definitivament abans d’acabar el període de sessions, el 15 de juliol.

L’alegria amb què van reaccionar els parlamentaris de PP i Vox a cada proposició de llei va manifestar l’interès en cada una d’aquestes. La més celebrada va ser la que modifica el model lingüístic en l’ensenyament i que va comptar amb l’ovació dempeus del grup de la dreta i del Consell.

Aquest galimaties no es va tornar a veure en conjunt, tot i que amb la llei de concòrdia sí que hi va haver aplaudiments drets dels diputats de Vox. Al davant, els del PSPV mostraven fotografies de represaliats pel franquisme i se sentien crits de "feixisme", "infàmia" i "vergonya" que des dels escons del PP van replicar amb "Begoña" amb referència a la dona del president del Govern, Pedro Sánchez.

Les votacions van ser el final a una sessió de control tensa en la qual la presa en consideració d’aquestes normes, a més de l’arxiu del cas que afectava l’exvicepresidenta Mónica Oltra o el judici a l’exdirigent popular Eduardo Zaplana, va elevar el voltatge en el ple, el més crispat d’aquesta legislatura. Les lleis, en especial, la de concòrdia, van ser part de les crítiques llançades pels síndics de l’oposició cap al president valencià, Carlos Mazón, sobre les quals va evitar entrar al cos a cos.

Notícies relacionades

Fotos i dol per un "dia negre"

El portaveu socialista, José Muñoz, va assenyalar que la sessió d’ahir era "dels pitjors moments" viscuts al Parlament" davant la votació d’una llei "que blanqueja el franquisme". "Aquesta llei dignifica els repressors que van represaliar els lluitadors per la llibertat, i aquest partit defensarà la memòria d’aquests lluitadors", va expressar Muñoz amb el seu grup dret mostrant fotografies de víctimes del règim franquista. Els diputats de Compromís van exhibir roba de dol per un "dia negre"..