Illa rebutja abaixar impostos perquèla pressió fiscal és inferior a l’europea

El candidat socialista defensa un consorci tributari entre la Generalitat i l’Estat

El candidat socialista es compromet a combatre el dúmping fiscal entre comunitats 

Illa rebutja abaixar impostos perquèla pressió fiscal és inferior a l’europea

Sara González

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Va reconèixer que era conscient que part de l’auditori del Círculo Ecuestre esperava una resposta diferent, però el líder i candidat del PSC, Salvador Illa, va verbalitzar i va reiterar que rebutja una baixada d’impostos com la que en els últims dies ha defensat Foment sota la denúncia que Catalunya és un "infern fiscal". No es tracta, va venir a dir, d’un caprici ideològic, sinó d’ajustar-se a les recomanacions europees. "La nostra pressió fiscal es troba tres punts per sota de la mitjana europea", va argumentar, i a més va recordar que en els últims anys les institucions han fet un "esforç" per injectar fons públics a l’economia per fer front a l’impacte de la pandèmia i a la guerra a Ucraïna.

"Es va fer bé i encara sort que es va fer", va afirmar mirant de convèncer els que arrufen les celles davant de l’escenari de no abaixar impostos. Com a màxim, va apuntar Illa, està disposat a atendre peticions i dur a terme ajustos tècnics en algunes figures impositives", però sempre tenint en compte l’àmbit europeu.

També va insistir en la importància de posar fi a la "competència fiscal deslleial", el conegut com a dúmping fiscal entre territoris, una de les propostes que emmarca en el model de finançament que defensa. "S’ha de desterrar d’Espanya i d’Europa", va sostenir el líder del PSC.

Dins del nou sistema de finançament, va tornar a ressaltar la seva aposta pel consorci tributari entre la Generalitat i l’Estat que recull l’Estatut, un organisme que fins i tot ha defensat que "pot recaptar tots els impostos" si així es pacta amb el Govern central. També el principi d’ordinalitat, tornant a incidir en el fet que qualsevol president autonòmic pot entendre que cal "corregir" que Catalunya sigui la tercera autonomia a aportar recursos i la 14a a rebre.

Notícies relacionades

Més agre va ser el to contra els partits independentistes, malgrat que no descarta pactes postelectorals amb cap d’aquests. Després que el candidat de Junts, Carles Puigdemont, amenacés de retirar el suport al Govern de Pedro Sánchez si Illa li arrabassa la presidència amb una jugada com la que li va fer Jaume Collboni a Xavier Trias a Barcelona per emportar-se l’alcaldia, el líder del PSC li va recordar que ell va guanyar les eleccions de fa tres anys, però que es va quedar sense ser president per un pacte dels independentistes. "Vaig guanyar les últimes eleccions, van pactar, i és legítim, i no em vaig queixar ni un segon", va etzibar, i va afegir que fins i tot van firmar un "cordó sanitari" en contra del PSC que després va saltar pels aires perquè tots dos han pactat amb els socialistes. Amb els blocs trencats, Illa manté que no imposarà vetos a ningú, amb l’excepció dels ultres de Vox i Aliança Catalana.

No obstant, va advertir que la "baralla constant" que ha marcat la relació entre ERC i Junts en aquesta legislatura fa presagiar que un nou Govern format pels dos partits suposarà la "destrucció mútua assegurada" de Catalunya.