Alberto Núñez Feijóo: "El procés està reactivat per necessitats personals de Sánchez"

Entrevista a Alberto Nuñez Feijóo con Albert Sáez

Entrevista a Alberto Nuñez Feijóo con Albert Sáez / ZOWY VOETEN

4
Es llegeix en minuts
Albert Sáez
Albert Sáez

Director d'EL PERIÓDICO

ver +

El PP ha deixat molt clar el seu no a moltes qüestions relacionades amb Catalunya durant els últims mesos. Ha dit amb claredat, no a l’amnistia. Ha dit, amb claredat, no al referèndum. Ha dit, també amb claredat, no a un finançament singular. ¿Quines propostes fa el PP als catalans ?

En positiu, a Catalunya li fem la proposta del sí a la igualtat davant la llei de tots els catalans, del sí a revisar el finançament. No crec que el president del Govern espanyol tingui més sensibilitat que jo amb els problemes de finançament de les comunitats autònomes. He sigut president durant 14 anys. I diem que sí als valors tradicionals d’aquesta societat, que són una bona gestió, una bona priorització dels temes importants i, és clar, la concòrdia i el respecte a la discrepància.

Pel que fa al tema del finançament, ¿quin camí hi ha per trobar solucions al que planteja Catalunya sense acabar trencant el marc autonòmic?

És molt important no trencar les coses. I quan un trenca una cosa es triga molt temps a recompondre-la. És evident que les comunitats autònomes tenen una enorme tensió perquè, normalment, la cartera de serveis, el que cobreix la pòlissa pública de sanitat, d’educació, de Seguretat Social, ho marca l’Administració de l’Estat, però no ho paga. El principal problema del president de la Generalitat si es dediqués a la gestió seria el finançament sanitari. Significa més del 35% del pressupost, necessitem un pacte per a la sanitat, això seria la primera qüestió. Si ordenem l’educació, seria un altre 30% de la despesa ena la comunitat autònoma i els serveis socials, un altre 20%, estem parlant ja d’un 75 o 80% del pressupost.

Aquesta setmana, la patronal catalana, Foment del Treball, ha demanat un canvi al sistema impositiu perquè Catalunya viu un "infern fiscal". ¿Comparteix aquesta afirmació? ¿Què proposa?

Els catalans són els ciutadans que tenen els impostos autonòmics més alts d’Espanya. Perquè s’entengui bé, no és que paguin més impostos a l’Estat, sinó que paguen més impostos a la comunitat autònoma. Hem de rebaixar l’impost a les rendes. I fer un tram més ampli del mínim exempt. L’impost de successions i donacions de pares a fills hauria de suprimir-se perquè els patrimonis mitjans no tinguin la temptació de deslocalitzar i baixaria l’impost de transmissions als joves per adquirir vivenda.

Però això significa haver de reduir ingressos i, per tant, retallar serveis.

Hi ha molta despesa improductiva, aquesta baixada d’impostos no ha de repercutir en els serveis públics, sinó en la despesa burocràtica. La fiscalitat de Catalunya és un factor que desincentiva la inversió i la localització de persones a Catalunya. El pacte sobre el finançament autonòmic hauria d’anar en la línia d’eliminar aquestes despeses improductives. El Govern central ha incomplert totes les regles fiscals, Espanya és el quart país que més ha incrementat el deute públic durant els últims cinc anys. Cada dia, Sánchez ha costat als espanyols 210 milions d’euros de deute públic.

Deute que haurà d’administrar vostè...

¿Quantes ambaixades innecessàries està suportant la Generalitat de Catalunya? El balanç dels últims anys eren sis ambaixades, zero dessalinitzadores. No hi ha un sector públic com el de Catalunya. Hi ha molta despesa que és improductiva. La riquesa que genera Catalunya és incompatible amb el deute públic que té la Generalitat. Els problemes de Catalunya els creen majoritàriament els nacionalistes. No són els problemes de Catalunya els que crea el nacionalisme.

¿El que està fent Sánchez els últims mesos és precisament assumir aquest relat dels problemes que generen, com diu vostè, els nacionalistes?

Sens dubte. Sánchez té un problema existencial. Sense l’independentisme hauria abandonat la política. Quan l’independentisme ha tret els pitjors resultats a les eleccions generals, els ha empoderat i avui el procés està reactivat per necessitats personals de Sánchez, no per necessitat de les polítiques de Catalunya, ni per necessitats polítiques del conjunt de l’Estat.

Aproximadament la meitat dels votants del Partit Socialista a Catalunya no estan d’acord amb l’amnistia, ¿quins missatges els llança el PP en aquesta campanya electoral?

Els diria a tots aquells, que són majoria, que tenen aquest doble sentiment català i espanyol que concentrin el vot i que pensin que el 12 de maig Catalunya pot iniciar una nova època. I que no es deixin enganyar, l’únic partit que té clar que l’independentisme ha perjudicat el poble de Catalunya és el PP. L’únic partit que no facilitarà el govern dels independentistes és el Partit Popular de Catalunya. I l’únic partit de més que no necessita els independentistes per presentar-se a les eleccions generals a Espanya és el PP.

¿Aquest també és un missatge per als votants de Vox?

Notícies relacionades

Sense cap mena de dubte, estic convençut que havent aconseguit concentrar el vot el PP hauria tret 190 escons en les últimes eleccions generals.

Si l’independentisme no suma o no arriba a un acord, ¿es pot produir una situació com la de Barcelona ?

La continuïtat de la presidència de Sánchez depèn de les eleccions a Catalunya. El model de Sánchez és un tripartit amb Junts i Esquerra. A l’Ajuntament de Barcelona hem apostat pel constitucionalisme. I ens han enganyat. Ni ens ho han agraït. Aquest supòsit no es donarà i en el cas que es donés, ja que hauríem de parlar amb el PSC i dir-li si pretén governar la Generalitat amb nosaltres, i els ajuntaments i les diputacions amb els independentistes. El partit que té més acords amb els independentistes és el PSC, més que Junts i Esquerra. Els independentistes van de cara i el PSC amb una careta. Illa va prometre canviar la música i el que ha posat és la mateixa música dels independentistes, però al màxim volum. No es pot enganyar la gent.