Les expertes del cas Casol que Junts va denunciar defensen el seu treball

Les autores de l’informe afirmen davant el jutge que les conclusions són "científiques"

Les expertes del cas Casol que Junts va denunciar defensen el seu treball

Quim Bertomeu

1
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les expertes que van investigar si hi va haver assetjament per raó de gènere al grup de Junts al Parlament van defensar ahir davant el jutge el contingut del seu informe i la seva professionalitat a l’hora de fer-lo. Segons fonts jurídiques, van explicar al magistrat del Jutjat d’Instrucció número 29 de Barcelona que van fer el seu treball amb "cura", "ajustat en tot moment al protocol" del Parlament sobre violència masclista i vigilant que es respectés "la confidencialitat" dels implicats. També van negar qualsevol "intencionalitat injuriosa". Les tres investigades s’enfronten a una querella de Junts per injúries.

El cas es remunta al novembre quan la diputada de Junts Cristina Casol va denunciar el seu grup per assetjament. El Parlament va activar els protocols que té per a aquest tipus de situacions, que estableix que és una empresa externa, l’entitat Institut de Treball Social i Serveis Socials (Intress), qui elabora un informe sobre el cas. Mesos després, l’informe va concloure que no hi havia "fets provats" per determinar que Casol hagués patit assetjament, però va constatar que sí que hi havia hagut situacions de tensió interna al partit i amb una base "fortament patriarcal". També va descriure "un ambient de treball on el masclisme més cultural està arrelat".

Controls de qualitat

Notícies relacionades

Les tres expertes –una advocada, una treballadora social i una psicòloga– van declarar ahir davant el jutge i van defensar que estan formades explícitament en aquesta matèria –qüestions d’igualtat, discriminació i violència masclista– i que es van limitar a fer la seva feina. És a dir, que les conclusions a les quals van arribar són "científiques" i van passar per tots els controls de qualitat de l’entitat a la qual pertanyen. La seva defensa és que van respondre a l’encàrrec del Parlament amb la professionalitat d’altres encàrrecs. En canvi, a la sala, Junts va defensar la tesi contrària. Fonts jurídiques asseguren que el partit de Carles Puigdemont va denunciar que l’informe busca "la criminalització sense fonament" del partit.

Les tres investigades van respondre les preguntes del jutge i les dels seus advocats, però no les de l’advocada de Junts.