Baròmetre de l’abril

El CIS retalla a un sol punt la distància del PSOE amb el PP

En plena batalla per la corrupció, Feijóo guanyaria les eleccions però Sánchez frenaria la caiguda respecte al sondeig del març

El CIS retalla a un sol punt la distància del PSOE amb el PP

Jose Rico

3
Es llegeix en minuts
Jose Rico
Jose Rico

Coordinador de les seccions de Política, Internacional i Economia

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Amb les curses electorals en marxa al País Basc i a Catalunya i en mig d’un clima de crispació política per les investigacions del cas Koldo i les que afecten les parelles del president del Govern, Pedro Sánchez, i de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, el baròmetre de l’abril del Centre d’Investigacions Sociològiques (CIS) va retallar a un sol punt l’avantatge del PP sobre el PSOE si ara se celebressin eleccions generals. Fa un mes, aquesta diferència era de 2,7 punts a favor dels populars.

Alberto Núñez Feijóo tornaria a guanyar les eleccions amb el 33,5% dels vots, mig punt menys que en l’anterior baròmetre, corresponent al mes de març, quan els conservadors van aconseguir el seu avantatge més gran de la legislatura sobre els socialistes. Sánchez, en canvi, ha frenat la seva caiguda després de dos descensos consecutius i es quedaria en el 32,5% dels sufragis, 1,2 punts més que al març.

El treball de camp de l’enquesta es va elaborar a partir de 4.032 entrevistes de l’1 al 4 d’abril, en ple degoteig d’informacions sobre les parelles de Sánchez i Ayuso, que han anat elevant el to de l’enfrontament entre el Govern i el PP i han motivat la creació de les respectives comissions d’investigació al Congrés i al Senat. La tercera plaça, que per primera vegada en les enquestes del CIS va anar a parar a Vox en l’anterior sondeig, seguiria en mans de l’extrema dreta, amb el 10,1% de les paperetes, dues dècimes més. La tendència de Sumar és just la contrària: encadena la seva tercera caiguda consecutiva i retrocedeix fins al 8,2%, un punt menys que al març, cosa que beneficia Podem, que puja un punt (3,1%).

En plena precampanya catalana, ERC i Junts estan empatats amb l’1,4% dels vots, però mentre els postconvergents han pujat dues dècimes l’últim mes, els republicans han retrocedit mig punt, i han perdut tot l’avantatge que havien aconseguit treure a JxCat des de principi d’any. També el PNB i EH Bildu estan igualats en plena campanya electoral basca, amb una dècima d’avantatge per als penebistes només 24 hores després que el CIS pronostiqués la victòria de l’esquerra abertzale a les autonòmiques.

Inquietud pels polítics

Un altre signe de recuperació del PSOE, segons el CIS, és que Sánchez torna a ser el líder polític més valorat, quan al març ho va ser Feijóo, tot i que cap d’ells aprova. El president del Govern obté un 4,22, seguit del líder del PP (4,14), Yolanda Díaz (4,07) i Santiago Abascal (2,81). Sánchez també és el preferit com a inquilí de la Moncloa per al 25,3% dels espanyols, a 8,7 punts de Feijóo, que ho és per al 16,6%.

Notícies relacionades

Quant als principals problemes dels espanyols, l’economia i l’atur tornen a liderar una classificació en la qual es manté en el 12,3% la inquietud per la corrupció i puja la preocupació pel mal comportament dels polítics (17,2%) i els problemes polítics en general (16%). La llei d’amnistia, que segueix la seva tramitació al Senat, gairebé desapareix de l’enquesta, al passar de ser esmentada per l’1,6% a un 0,9% al baròmetre de l’abril.

A més del clima de crispació, el baròmetre va coincidir amb la repercussió de la convocatòria anticipada d’eleccions a Catalunya per al 12 de maig i la decisió del Govern de coalició de renunciar a presentar Pressupostos Generals de l’Estat per a aquest any, a més del començament de la campanya dels comicis bascos del 21 d’abril.