Els debats es converteixen en el primer pols de la campanya

Mentre Aragonès proposa un cara a cara, Illa només acceptaria una discussió pública en què participin tots els candidats

Els debats es converteixen en el primer pols de la campanya

C. CAMPS / q. bertomeu S. gonzález

4
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Queden 17 dies perquè comenci la campanya de les eleccions catalanes i ja s’està lliurant el primer pols entre els partits: el format dels debats electorals. La impossibilitat del cap de llista de Junts, Carles Puigdemont, d’acudir presencialment a aquests debats –s’arriscaria a ser detingut si entra a Espanya– en complica l’organització i ja ha començat l’encreuament de retrets entre les candidatures. L’expresident ha demanat celebrar el debat de TV3 i Catalunya Ràdio a Perpinyà (França), opció que posa pressió sobre la direcció de la televisió pública i que diversos partits han descartat. I, d’altra banda, el president Pere Aragonès ha desafiat Puigdemont a celebrar un cara a cara a França –per al qual només es necessitaria el vistiplau entre les dues parts.

En plena espiral d’intercanvi de condicions inacceptables per a l’altra part, en aquest cas ha sigut l’expresident el que ho ha rebutjat. Al candidat de Junts no li interessa donar coba al d’ERC, al contrari: cerca que quedi relegat en la competició amb el líder del PSC, Salvador Illa, com si aquests comicis fossin només cosa de dos. En la seva primera entrevista com a candidat, Puigdemont va assegurar que amb qui vol debatre és amb Pedro Sánchez i amb Alberto Núñez Feijóo, no amb Aragonès o Illa. La vicepresidenta del Govern, Laura Vilagrà, va replicar que "qui no vol debatre és probablement perquè no té propostes" per posar a la taula. Sobre el debat de TV3 a Perpinyà, el Govern va refusar mullar-se i va situar la pilota a la teulada de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA). L’únic que deixen clar és que Aragonès, com a cap de llista d’ERC, "no té por" de debatre amb qui sigui i on sigui.

Debat a tres

Preveient l’embolic que hi hauria, Aragonès va proposar la setmana passada celebrar, si era necessari a França, un debat a tres entre ell, Illa i Puigdemont. El dirigent socialista no va trigar a descartar-ho, per la qual cosa el president va reformular la seva proposta i la va adaptar a un cara a cara entre ell i el candidat de Junts. Només haurien de trobar un mitjà privat per fer-ho i ja han rebut ofertes. Però la proposta d’Aragonès li ha guanyat les crítiques dels Comuns i la CUP, per voler-los arraconar.

De moment, Junts manté el secretisme sobre quina serà la seva resposta si TV3 rebutja celebrar el debat a França, com previsiblement passarà, perquè dubten que la Junta Electoral Central arribi a acceptar-ho. El que és segur és que la candidatura de l’expresident vol evitar fer una campanya a través de les pantalles, així com que s’imposi la idea que hi ha un candidat "·efectiu". El 2021 Puigdemont va encapçalar la llista, però des del primer moment es va saber que qui se sotmetria a una eventual investidura seria la seva número dos, Laura Borràs. Va ser ella qui va liderar els mítings, les entrevistes de campanya i també els debats. Ara l’expresident vol deixar clar que les circumstàncies han canviat. Per aquesta raó, la possibilitat que sigui el seu número tres, Josep Rull, qui capitanegi tots els debats no és la prioritat de Junts perquè apuntalaria la idea que hi ha un candidat "efectiu" i un altre de simbòlic. De moment, el partit només confirma que l’exconseller serà el representant de Junts en el primer debat de tots, organitzat per PIMEC el 15 d’abril. La número dos, l’empresària Anna Navarro, no està previst que assumeixi aquest tipus de rol i es reservarà bàsicament per parlar de noves tecnologies i d’estratègies per combatre la fuga de talents.

Pressió sobre TV3

Notícies relacionades

Si TV3 no accepta celebrar el debat a França, Junts podria repetir la protesta del 2019, quan el cap de campanya de Junts a les eleccions europees, Aleix Sarri, va abandonar el plató per fer patent la seva protesta pels vetos de la JEC que Puigdemont o Comín poguessin intervenir per videoconferència. El fet que l’actual director de campanya de Puigdemont, Albert Batet, fes pública dilluns la carta que va enviar a la direcció dels mitjans de la CCMA per demanar el debat a Perpinyà, va en la mateixa línia. Batet argüeix que el seu candidat ha de tenir dret a participar en el debat en "igualtat de condicions" i sense "dificultats tècniques que li impedeixin o dificultin la seva plena expressió".

A l’espera de la resposta oficial de TV3, alguns dels altres candidats ja han rebutjat la proposta. Illa ha deixat clar que no participarà de debats que no s’organitzin a Catalunya i amb la majoria de caps de llista; i el popular Alejandro Fernández va replicar que la campanya no pot ser "un reality show sobre Puigdemont". També Ciutadans i Vox s’hi oposen.