Puigdemont, rumb al 12M disparant contra Aragonès

L’expresident es reivindica com l’"únic" que pot "plantar-se davant Sánchez"

Puigdemont, rumb al 12M disparant contra Aragonès

carlota camps

2
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Sense pantalles i exhibint musculatura. Així és com Junts va celebrar ahir la posada de llarg de la seva candidatura per al 12M que va tenir lloc al municipi francès d’Elna. Més de dues mil persones, segons els càlculs del partit, van travessar la frontera per sentir un dels primers mítings de l’expresident i de nou candidat a la Generalitat, Carles Puigdemont, que va aprofitar la convocatòria per llançar alguns dards contra ERC i contra el president Pere Aragonès, a qui va acusar d’haver "malbaratat" la majoria independentista. La seva "responsabilitat", segons va dir, serà la de recompondre l’aliança amb ERC i la CUP.

No obstant, malgrat comprometre’s a "remuntar" aquesta aliança, no va escatimar crítiques contra els que van ser els seus socis de Govern. Com si fos un preludi de com serà la campanya, Puigdemont va voler reivindicar la sortida de la seva formació de l’Executiu l’octubre del 2022 pels "cops de timó" que considera que no es van donar, i va acusar els republicans d’haver liderat un executiu "sense lideratge", "incapaç d’afrontar les transformacions del país" i "que ha perdut el nord".

També va voler treure el suc d’algunes polèmiques que ha hagut d’afrontar l’Executiu, com el fracàs de les oposicions, i va fer broma amb alguns dels últims fitxatges d’ERC, com el del meteoròleg Tomàs Molina per a les eleccions europees, en contraposició a la incorporació de l’empresària Anna Navarro a les seves files com a número 2 per als comicis catalans. "No és una llista de gent coneguda; és una llista per a l’endemà de les eleccions", va afirmar en aquest sentit, deixant clar que per als postconvergents és compatible donar un nou "embat nacional" i recuperar un cert "bon govern", com també es van encarregar de recordar els candidats per Girona i Tarragona, Salvador Vergés i Mònica Sales.

A més, Puigdemont també va presumir de les negociacions que el seu partit està portant a terme al Congrés i es va presentar com l’"únic" candidat que pot plantar-se davant Pedro Sánchez. Així, va posar com a exemple la negociació de la llei d’amnistia, que els postconvergents van rebutjar en primera votació. "No anem a Madrid a fer amics; servirem Catalunya. Si per fer-ho hem de negociar ho fem, però si hem de dir prou diem prou. Som els únics que podem oferir-ho", va assenyalar. I també va repartir contra el PSC, el candidat del qual considera que actua sota la tutela de Madrid. "Si algú vol un bon gestor, que vagi a l’escola de gestors", va deixar anar també, en una referència atribuïble al socialista Salvador Illa, a qui però va evitar esmentar.

Notícies relacionades

Estrena de Navarro

A més, l’acte també va servir perquè s’estrenés, tot i que ho va fer amb un breu vídeo des de San Francisco –on encara resideix–, la número 2 de la llista, Anna Navarro. L’empresària catalana va assegurar que fa el pas "decidida", malgrat saber que és "arriscat", i amb l’objectiu d’aconseguir que Junts torni al Govern i que hi hagi un nou executiu amb "determinació, sense complexos i que miri directament al món".