El PSOE busca un forat en la pugna amb la carta de ser la clau de l’esquerra

Els socialistes esperen obtenir l’aval a la seva estratègia de pactes després de la investidura

Les enquestes situen el PSE amb uns resultats semblants als que va obtenir en les últimes eleccions

El PSOE busca un forat en la pugna amb la carta de ser la clau de l’esquerra

IVÁN GIL

2
Es llegeix en minuts

Ferraz assumeix que les eleccions basques tenen una dinàmica pròpia i defuig qualsevol intent de nacionalitzar la campanya, com sí que va fer en les gallegues i tornarà a fer en les pròximes catalanes. Canvien els actors polítics, però també l’agenda, el to i els escenaris postelectorals. Sense majories absolutes a la vista, les enquestes garanteixen la continuïtat de la coalició de govern entre el PNB i PSE que lideren els jeltzales. La principal incògnita és si EH Bildu s’imposa sobre els nacionalistes bascos, tot i que no comptaria amb els vots per governar. Les dues forces coincideixen a enfocar les seves campanyes en una batalla a dos. Davant això, el PSE busca el seu buit mirant de posar en valor la carta de ser la clau de govern. El seu paper per arrossegar el PNB a l’esquerra, si aconsegueix millorar el suport de les urnes, i impulsar "una agenda de transformació, no de mera gestió".

"Estem en un moment que requereix ambició, que necessita atreviment, que demana polítiques progressistes i en què no n’hi ha prou de fer el mateix de sempre", defensa la candidatura del socialista Eneko Andueza. Contenint el to de confrontació amb els nacionalistes bascos, el PSE es resisteix al simple continuisme després dels comicis del 21 d’abril per erigir-se en la garantia de millorar els serveis públics. Principalment, Osakidetza, amb un fort protagonisme aquesta campanya per la percepció social de deteriorament, però també per "respondre amb eficàcia als reptes que tenim al davant".

Les enquestes abans de l’arrencada oficial de la campanya ahir a la matinada situaven el PSE amb uns resultats similars als que van obtenir les últimes eleccions. Entre 10 i 11 escons amb el 13,1% dels vots, de manera que es mantenen en la situació de la qual parteixen i sent clau per a la governabilitat. El PNB, amb entre 30 i 31 diputats, necessitaria el PSE per arribar als 38 escons en què se situa la majoria. També s’imposaria en la seva particular batalla amb EH Bildu, que obtindria entre 28 i 29 escons després de guanyar sis punts respecte als últims comicis.

Ampliar suports

Notícies relacionades

Per eixamplar suports i, per tant, augmentar la seva capacitat d’influència en les polítiques d’una coalició que aspiren a reeditar amb els jeltzales, al PSE dipositen bona part de les seves expectatives en la bossa d’indecisos. Un 40%, segons les enquestes que fan anar. "Aquesta lliga no es juga entre dos equips", diuen recorrent a aquestes xifres per confiar a sortir reforçats d’aquestes eleccions i tenir així "un paper decisiu".

Conscients que el PNB no està en el seu millor moment com van demostrar les últimes municipals i forals, Andueza associa a les sigles del PSE la bandera de l’"ambició". Allò de "no ens val amb el mateix de sempre" per diferenciar-se i superar l’etiqueta de crossa. Tant a Ferraz com a la direcció del PSE assenyalen que el lema de campanya, Vota al que decideix, "ho diu tot" respecte a la seva estratègia.