Illa carrega contra el "lideratge messiànic" de l’expresident a Junts

El líder del PSC presumeix d’haver pactat tant amb ERC com amb els postconvergents

Illa carrega contra el "lideratge messiànic" de l’expresident a Junts

SARA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

El líder del PSC, Salvador Illa, no ha parlat mai amb Carles Puigdemont. De fet, des que es va aprovar l’amnistia i es van convocar les eleccions catalanes, ha caminat amb cautela a l’hora de referir-se a l’expresident. Fins ahir, que va decidir carregar contra el seu "lideratge messiànic" a Junts i contra un plantejament, el de la seva restitució com a president i el de reprendre el fil de l’1-O, que considera que "no està en sintonia" amb el que defensa la societat catalana en aquests moments. "Veurem quin suport té", va deixar caure amb certa ironia –el PSC encapçala totes les enquestes– durant una entrevista a Cafè d’idees de La 2 i Ràdio 4.

Hi havia un caldo de cultiu previ perquè Illa hagi elevat el to a l’hora de referir-se al seu contrincant polític. I és que en les últimes hores s’han publicat informacions sobre que l’equip de Puigdemont estaria escorcollant l’etapa de l’exministre al capdavant de Sanitat per buscar-hi elements que puguin enterbolir la seva campanya. "¿Això és el que proposa Junts per a Catalunya? Anem bé. Que busquin el que vulguin, que donaré les explicacions que hagi de donar", va replicar. Si és citat a declarar a les comissions d’investigació sobre la trama de les mascaretes i el cas Koldo que s’han posat en marxa al Congrés i el Senat, va dir, hi compareixerà sense dubtar-ho.

Cenyint-se al guió de les últimes setmanes, el líder del PSC va admetre que coneixia Koldo perquè era la persona de confiança del llavors ministre José Luis Ábalos. No obstant, va insistir que Sanitat "no va fer cap compra a la seva empresa" i que hi havia una unitat centralitzada dedicada a filtrar les ofertes que es rebien, que eren moltes en un context d’"excepcionalitat" per la pandèmia. "La majoria ho feien amb bona voluntat i a cost zero i hi havia aprofitats que es detectaven i se’n prescindia. S’ha vist que Koldo era un d’ells", va assegurar Illa, que va afegir que sobre ell hi ha de caure "tot el pes de la llei".

Pactes en els últims anys

Notícies relacionades

Illa va presumir d’haver pactat en aquests últims anys tant amb ERC com amb els postconvergents, de manera que va considerar que no té sentit que imposin vetos als socialistes de cara a les negociacions posteriors a les eleccions del 12 de maig. L’únic veto que va verbalitzar Illa és a Vox, i tot i que va assegurar que no es veu governant de la mà del PP, sí que va defensar que amb els populars s’hi han de poder assolir pactes com el de la defensa del català a l’escola. "Benvingut a la realitat", va afirmar adreçant-se al líder del PP, Alberto Núñez Feijóo, després que reconegués des de Barcelona que "sense Catalunya no es pot governar Espanya".

En els últims dies, els populars deixen anar que els socialistes podrien arribar a concedir un referèndum als independentistes de la mateixa manera que ho han fet amb l’amnistia. Illa ha tornat a negar la major remarcant que no estan a favor d’una votació que seria "divisiva" per a la societat catalana i que l’eix d’aquesta campanya s’ha de centrar en la gestió de la sequera, de l’energia, de l’educació, de la sanitat i de les infraestructures.