Junts avala Navarro amb la incògnita sobre Rull i Giró

Al partit destaquen el currículum de la candidata tot i que els sectors més progressistes assenyalen la seva tendència liberal

Junts avala Navarro amb la incògnita sobre Rull i Giró

FIDEL MASREAL

2
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

Junts per Catalunya ha celebrat el fitxatge de la directiva Anna Navarro com a número dos de Carles Puigdemont en la candidatura personalista de l’expresident de cara a les eleccions del 12M. Els xats interns remarquen el currículum professional de Navarro, especialitzada en la gestió de firmes tecnològiques en un context de globalització. El seu perfil, destaquen, servirà per donar més gruix a la promesa d’un Govern eficaç. Amb tot, els sectors més progressistes de JxCat no deixen de constatar que es tracta d’una figura de tendència ideològica liberal i el partit espera amb grans interrogants com quedaran altres figures destacades, com ara els exconsellers Josep Rull i Jaume Giró, entre d’altres.

Llista oberta a la societat civil

Navarro respon a dos objectius. El primer, el de Puigdemont de confeccionar una llista que vagi més enllà dels dirigents de Junts. Que s’obri a la societat civil per mirar d’oferir la idea que Junts agrupa totes les sensibilitats entorn de la idea de la independència de Catalunya. La fórmula ja la va posar en pràctica quan va encapçalar la candidatura del 2017 i va apartar indissimuladament els dirigents procedents de Convergència en favor de persones alienes a la vida de partit i procedents de diversos sectors socioeconòmics.

El segon objectiu és el de remarcar un aspecte que molts a Junts creuen clau de cara al 12M: la proposta programàtica per al futur de Catalunya, la promesa d’una millor gestió al capdavant del Govern. L’agenda de Puigdemont està centrada sens dubte en el procés i a aconseguir un referèndum pactat amb l’Estat. Però molts dirigents treballen a Junts des de fa setmanes en l’elaboració d’un programa de gestió respecte a preocupacions bàsiques de la ciutadania catalana. Navarro respon al perfil d’una professional amb l’etiqueta d’eficàcia, guardonada i amb experiència internacional.

El consell intern, que en el cas de la conferència d’Elna no va ser gaire seguit per part de Puigdemont, és que s’ha de combinar el doble discurs de l’èpica independentista i de la bona gestió mentre aquesta desconnexió no arriba. Amb tot, les veus més socialdemòcrates de Junts assumeixen que la incorporació de Navarro reforça l’ala liberal del partit, que acull la seva incorporació amb els braços oberts.

El trencaclosques

Notícies relacionades

Però el fitxatge de l’empresària catalana de Silicon Valley no resol les incògnites de la llista de Junts, sinó que les fa una mica més complexes. Per exemple, la candidata oficial per ocupar el número dos de la llista era la presidenta del Parlament, Anna Erra, que ara quedarà desplaçada de la llista. No se sap fins a quin lloc.

A partir d’aquí, també és una incògnita el paper i rellevància que es doni a figures del partit amb càrrega ideològica i la figura de les quals representa una determinada sensibilitat. Atès que el secretari general del partit, Jordi Turull, no pot ser elegit per la sentència del procés, a l’espera de l’amnistia, el dirigent més ben situat és l’exconseller Josep Rull, president del consell nacional de Junts, que va ser empresonat per la sentència del Suprem sobre el procés i posteriorment indultat. Rull és una figura que genera consens i que fins i tot podria ocupar la candidatura a la presidència si Junts obté una majoria de suports, però finalment Puigdemont no arribarà a temps perquè l’amnistia no és un fet consumat. Es preveu que Rull ocupi un lloc destacat a la llista de l’expresident.