Indagacions parlamentàries

PP i PSOE intensifiquen la batalla a les Corts amb les comissions per corrupció

Els populars citen Armengol al Senat, mentre que el Congrés activa avui la investigació de tots els contractes sanitaris durant la pandèmia

PP i PSOE intensifiquen la batalla a les Corts amb les comissions per corrupció

MIGUEL ÁNGEL RODRÍGUEZ

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

El clima aspre en què ha sucumbit la política espanyola en les últimes setmanes tindrà ara dos fòrums exclusius on campar al seu aire. La majoria absoluta del PP al Senat i el bloc de PSOE-Sumar al Congrés han activat les comissions d’investigació a les dues cambres per llançar-se a la cara les acusacions de corrupció, desprestigiar-se mútuament i, cada un segons els seus interessos, aclarir què va passar en la compra de material sanitari durant la pandèmia. Els populars se centraran en el cas Koldo i els socialistes, en els negocis de la parella d’Isabel Díaz Ayuso. Tot això durant un període en el qual hi ha programades tres cites electorals en els pròxims 70 dies.

A les tres comissions d’investigació –operació Catalunya, Pegasus i Atemptats del 17A– que ja estan en marxa al Congrés, s’hi va sumar ahir una altra iniciativa al Senat impulsada pel PP per indagar, únicament, els contractes vinculats a l’exassessor de l’exministre José Luis Ábalos, Koldo García, i l’operació que l’envolta. Avui es farà el mateix al Congrés amb una altra comissió que tindrà un objectiu més ampli, estudiar tots els contractes realitzats durant la pandèmia. El PP i el PSOE no deixen d’avisar que faran de les dues comissions un òrgan per als seus propis interessos.

Encreuament de noms

Després de sis setmanes en què Koldo s’ha convertit en el protagonista no desitjat de la política espanyola, el PP ha posat en marxa la comissió d’investigació al Senat per indagar sobre les comissions per la venda de mascaretes fraudulentes a diverses institucions públiques durant la covid. El primer nom que s’ha posat sobre la taula és el de la presidenta del Congrés, Francina Armengol, per la seva gestió al capdavant de les Balears durant la pandèmia i la compra de mascaretes a la trama. "Haurà de respondre", va asseverar el portaveu nacional del PP, Borja Sémper, en una roda de premsa. A més, fonts del PP van deixar clar que Pedro Sánchez o la seva dona, Begoña Gómez, també podrien ser a la llista de compareixents, tot i que Alberto Núñez Feijóo va amenaçar amb una comissió ad hoc per a aquest cas.

Notícies relacionades

El president de la comissió, Eloy Suárez, va convocar una primera reunió amb els portaveus dimecres que ve per començar a ordenar els treballs i, previsiblement, fixar una data per presentar els llistats de compareixents. Tot i així, el PP ja va impedir que la comissió s’obrís a altres casos i, ara, amb la seva majoria imposarà la seva llista.

Per compensar la balança, el Congrés activarà avui una altra comissió. En aquest cas, impulsada pel PSOE, que vol oferir una imatge de transparència a l’investigar la trama de Koldo. No obstant, també mirarà de difuminar aquest assumpte entre altres casos. En aquest sentit, els socialistes ja han deixat clar que s’haurà d’investigar el presumpte frau fiscal comès per la parella de Díaz Ayuso, Alberto González Amador. El portaveu de Sumar i ministre de Cultura, Ernest Urtasun, va anunciar que demanaran la compareixença de la presidenta de la Comunitat de Madrid, i els socialistes no ho veuen malament.