Aragonès proposarà avui vies jurídiques per pactar un referèndum

El president presentarà en plena precampanya del 12M l’informe que va encarregar a l’octubre a l’Institut d’Estudis d’Autogovern (IEA)

Aragonès proposarà avui vies jurídiques per pactar un referèndum

QUIM BERTOMEU

3
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president Pere Aragonès ha decidit que l’avanç de les eleccions catalanes no té per què truncar la presentació dels dos principals projectes que el seu Govern tenia al tinter. Així, si fa dues setmanes ja va presentar la seva proposta de finançament singular per a Catalunya, avui el mateix president presentarà un informe que concreta les vies jurídiques per celebrar un referèndum d’independència pactat amb el Govern central.

Aquest és un informe elaborat per l’Institut d’Estudis d’Autogovern (IEA), que depèn de la Generalitat i que lidera el jurista Joan Ridao. El 16 d’octubre, Aragonès li va encarregar aquest document per "concretar els instruments jurídics per poder celebrar un referèndum". Ridao ha culminat la feina i Aragonès, segons fonts de la Generalitat, traslladarà l’informe avui als membres del seu Executiu i, després, el presentarà davant els mitjans de comunicació.

No és la primera vegada que la Generalitat analitza com podria celebrar-se un referèndum dins de la Constitució. Des del 2013, el Govern ha rebut com a mínim quatre informes que oferien fins a set vies diferents per celebrar una votació pactada amb el Govern central. Vies que, per exemple, demanaven que l’Estat cedís a Catalunya, a través de l’article 150.2 de la Constitució, la competència per celebrar referèndums. Avui se sabrà si l’Institut d’Estudis d’Autogovern recupera una d’aquestes vies i la desenvolupa o planteja una nova fórmula.

L’informe que Aragonès presentarà avui és una baula més del seu acord de claredat, la proposta personal del president perquè Catalunya superi el conflicte polític. Aquest acord es va posar en marxa fa uns mesos quan un grup d’acadèmics reunit per Aragonès li va presentar ja un primer informe en el qual, com va avançar EL PERIÓDICO, li plantejava cinc escenaris per abordar una solució per al conflicte català. D’aquests escenaris, el president en va escollir el del referèndum pactat, i ara l’IEA analitzarà les vies jurídiques per celebrar-lo.

Aragonès presenta l’informe de l’IEA en plena precampanya de les eleccions catalanes per tenir un argument més per mirar de convèncer els ciutadans que li renovin la confiança per als pròxims quatre anys, una cosa que, segons les enquestes, no està clara. L’acord de claredat que proposa el president només té possibilitats de continuar avançant si aconsegueix retenir el càrrec.

Segons quedi el mapa

La següent baula de la proposta d’Aragonès seria portar l’informe de l’IEA a la taula de diàleg entre governs per convèncer el president Pedro Sánchez sobre l’encaix legal del referèndum. La taula, no obstant, ha quedat en suspensió per l’avanç electoral. La seva reactivació dependrà de com quedi el mapa polític català després de la votació del 12 de maig.

L’oposició ja va protestar fa dues setmanes quan el Govern, malgrat estar en període preelectoral, va prosseguir amb els seus plans de presentar la proposta de finançament singular. Els socialistes van rebutjar de ple la proposta –tant el PSC a Barcelona com el PSOE des de Madrid– i Junts el va qualificar de "pamflet electoral". S’ha d’esperar que la proposta d’avui susciti reaccions semblants. El que cal veure és si algun partit decideix impugnar aquests moviments del Govern davant la Junta Electoral.

‘No’ a Sílvia Orriols

Notícies relacionades

D’altra banda, Pere Aragonès no acceptarà "en cap cas" els vots de la formació d’extrema dreta independentista Aliança Catalana, liderada per l’alcaldessa de Ripoll (Girona), Sílvia Orriols, en una hipotètica investidura després de les eleccions catalanes del 12 de maig. Així ho va assegurar, en declaracions a Efe, el viceconseller d’Estratègia i Comunicació del Govern, Sergi Sabrià, home de confiança d’Aragonès i responsable d’estratègia electoral d’ERC.

Les enquestes apunten a la possible entrada al Parlament de Sílvia Orriols, però, fins i tot en el cas que finalment obtingués representació parlamentària i els seus vots fossin decisius per decantar la investidura, Aragonès no acceptaria el seu suport. Esquerra Republicana, va dir Sabrià, "ha sigut el primer bastió contra el feixisme des del dia de la seva creació" i "això no canviarà, en cap cas".