El PP tanca files amb Fernández i es llança a pel vot no independentista

Els populars volen atraure els electors socialistes contraris a l’amnistia / El partit de Feijóo veu possible que hi hagi un avanç electoral a Espanya en funció dels resultats a Catalunya

El PP tanca files amb Fernández i es llança a pel vot no independentista

Carlota Camps

3
Es llegeix en minuts
Carlota Camps
Carlota Camps

Redactora especialitzada en Parlament i política catalana

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Tretze dies ha necessitat el PP per confirmar Alejandro Fernández com a cap de llista per a les eleccions catalanes del pròxim 12 de maig. L’avançament dels comicis va agafar els populars a contrapeu. El president del partit, Alberto Núñez Feijóo, feia temps que estudiava canvis a la cúpula catalana i que apostava per rellevar Fernández de la presidència i, també, com a candidat. No obstant, amb uns terminis molt ajustats i sense una alternativa del tot clara, que a més hagués avivat encara més la crisi interna existent, Feijóo ha optat per repetir amb Fernández. Així ho va ratificar el partit en una reunió de la junta directiva autonòmica celebrada ahir a l’hotel Eurostar Grand Marina de Barcelona.

"Ha sigut un part una mica delicat, però el nen ha sortit sa, batallador, i us asseguro que us deixarà dormir a les nits", va fer broma Fernández en el seu primer discurs ja com a candidat, en què va optar per no defugir la polèmica dels últims dies. També es va referir a això, però intentant treure-li importància, el mateix Feijóo.

El líder dels populars va assegurar que la campanya ha començat "bé" perquè ja han tingut "notorietat" –seguint aquella màxima que diu que parlin de tu, encara que sigui malament– i va defensar que, una vegada escoltades totes les veus, considera que Alejandro Fernández és el "millor candidat".

"Escoltar i proposar"

"Tothom coincideix que és el millor: els que no els agrada, els que ens agrada, els que li critiquen i els que li lloen", va asseverar Feijóo, després de justificar que davant unes eleccions que "poden canviar el futur de Catalunya", no es podia prendre la decisió de forma precipitada. "Tinc una manera de presidir que és escoltar i després proposar", va afegir.

Tot això en una reunió en la qual van participar les principals espases del partit a Catalunya i que també va servir per confirmar Dolors Montserrat com a cap de campanya. Justament, el nom de l’eurodiputada i exministra de Sanitat és el que més ha sonat com a substituta de Fernández, no només en els últims dies, també durant els mesos en què s’ha especulat amb una nova presidència del PPC. El seu nomenament vol projectar que el partit està unit i així ho han defensat Feijóo, Fernández i la mateixa Montserrat, que ha promès "remar tots junts, en la mateixa direcció".

"Si haguéssim d’elegir dos noms propis del PP Català per a mi estarien molt clars: Alejandro Fernández i Dolors Montserrat", va etzibar Feijóo, lloant la seva feina al Parlament de Catalunya i a l’Eurocambra, respectivament, un fent oposició a Pere Aragonès i l’altra a Carles Puigdemont. "Altres entendran que el seu moment serà un altre, més tard o més aviat", va lliscar també el líder de PP Català. Justament, a la reunió també estaven altres dels noms que havien sonat per a la seva substitució com Manu Reyes, Dani Sirera o Nacho Martín Blanco.

Les tensions entre Génova i Fernández feia uns quants mesos que s’arrossegaven. La direcció nacional atribueix al dirigent català poca participació en la vida orgànica del partit, i sobretot li retreuen les seves crítiques públiques a l’estratègia de Feijóo quant a les negociacions amb Junts de l’estiu passat. Però malgrat aquestes diferències, la direcció popular també valora positivament la capacitat discursiva de Fernández i veuen com un actiu el seu perfil en aquestes eleccions, en les quals intentaran concentrar tot el vot contrari a la llei d’amnistia i acusaran el PSC de reactivar el procés amb la tornada en escena de l’expresident Carles Puigdemont.

Notícies relacionades

Unitat antiindependentista

Una estratègia que es va fer palmària en aquest primer acte preelectoral dels populars, en el qual es van mostrar convençuts que "els independentistes volen tornar a la casella de sortida" del procés i que el PSC posarà la"catifa vermella perquè ho tornin a fer, ara sense poder castigar-los". "El PP ha de ser la casa de tots els catalans que no vulguin la independència", va afirmar Montserrat per demanar el vot a tots els independentistes que "se sentin enganyats". Segons el líder dels conversadors, PSC, ERC i Junts són "indistingibles" i "intercanviables" i va presentar la seva formació com l’"única que no conduirà a l’independentisme i al procés". Tot això en un acte en el qual els populars també van voler avivar una possible repetició electoral a Espanya, en funció de com quedin els resultats a Catalunya. La formació veu possible que els independentistes –i especialment l’expresident Carles Puigdemont– amenacin amb trencar l’estabilitat de Govern si el PSC no permet que segueixin al Govern de la Generalitat de Catalunya.