Podem trenca amb els Comuns i renuncia a les eleccions

El partit morat es desentén de la candidatura d’Albiach i activa una consulta entre la militància per ratificar la decisió

Podem trenca amb els Comuns i renuncia a les eleccions

sara gonzález

3
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Podem Catalunya fa marxa enrere. Després d’anunciar públicament que es presentaria a les eleccions catalanes del 12 de maig amb o sense coalició amb els Comuns, o fins i tot en aliança amb algun altre partit d’esquerres, els morats han posat fre i han decidit, finalment, que es retiren de la competició. El partit ha activat una consulta entre la seva militància per ratificar aquesta posició després de reunir-se ahir amb el partit d’Ada Colau i amb la direcció estatal. Ni es reeditarà el pacte amb la candidatura de Jéssica Albiach, i per tant, es posa fi a la marca En Comú Podem, ni tampoc rivalitzaran a les urnes com ha passat a Galícia i passarà també a Euskadi o en les eleccions europees. "Triem no col·laborar en la fragmentació de l’esquerra, ja que això només beneficia l’extrema dreta", va dir el partit en un comunicat.

Així doncs, malgrat tenir drets electorals i haver celebrat unes primàries per proclamar la seva coordinadora, Conchi Abellán, com a candidata –votació de la qual finalment no s’han fet públics els resultats–, Podem ha decidit no anar a més. El temps per registrar les coalicions expira dissabte, però ni tan sols ha fet falta esgotar-lo, perquè els Comuns i els morats donen per extingida la possibilitat d’anar en coalició entre retrets creuats de qui té més responsabilitat en aquest divorci. "¿Dones suport a la decisió de la direcció de Podem Catalunya i Podem per continuar construint un Podem més fort, amb mil peus al carrer i aconseguir ser referent a Catalunya per ser útils a tota la gent que ens necessita?", assenyala la pregunta plantejada pels morats a la militància després d’un comunicat en el qual consideren que "no és viable" per a Podem muntar una candidatura en solitari i defensen el seu "exercici de responsabilitat".

La retirada de Podem de la competència electoral conjuga els interessos de les dues parts. Als de Colau no els convé que s’avivi la divisió de l’espai rivalitzant amb els seus fins ara socis a les urnes. I als morats tampoc els beneficiaria una nova patacada electoral, que aquesta vegada seria l’avantsala de la campanya d’Irene Montero per aconseguir ser eurodiputada en els comicis del 9 de juny, en els quals defensen posar "tots els esforços". La projecció que fa l’enquesta del GESOP és que Podem en solitari no obtenia representació al Parlament, amb un 0,7% de vot directe i un 1,7% de l’estimat. I s’exposava al risc d’encaixar més baixes en les seves files a escala municipal –122 militants ja es van donar de baixa al gener–, àmbit en el qual sí que es manté la coalició amb els Comuns a desenes d’ajuntaments.

Efecte dòmino

Notícies relacionades

L’espai a Catalunya no s’ha deslliurat de l’efecte dòmino que ha provocat la ruptura a escala estatal i que, ara també, posa punt final a la marca En Comú Podem després de nou anys de col·laboració. Des de l’avanç de les eleccions catalanes, els Comuns alimentaven poques esperances de poder refer els ponts amb el partit d’Abellán, i la líder de Podem fa mesos que advertia que, des de la disputa per la confecció de la llista de les eleccions generals, la seva formació havia sigut "minoritzada" i exclosa de la presa de decisions dins de la coalició.

La relació era tan distant que els dos partits van activar la seva maquinària electoral per separat i no va ser fins ahir que finalment es van reunir presencialment després de diversos intercanvis telefònics en els últims dies que van ser en va.