Illa s’erigeix com l’únic capaç de negociar un finançament just

El líder del PSC atribueix a ERC i a Junts inacció per repartir millor els recursos

Illa s’erigeix com l’únic capaç de negociar un finançament just

SARA GONZÁLEZ

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

L’estira-i-arronsa pel model de finançament no dona treva ni tan sols a les portes dels dies festius de Setmana Santa. El líder del PSC, Salvador Illa, va acusar ahir des de Londres els independentistes de no haver fet "res" en una dècada per avançar en aquesta carpeta i els va retreure que ara plantegin opcions com la sortida del règim comú que només generarà "més frustració" a Catalunya. "L’únic en condicions de negociar un finançament just i efectiu soc jo", va etzibar tot i saber la talaia que suposa per al seu partit que Pedro Sánchez estigui governant a la Moncloa.

Si dilluns, durant una conferència en el seu viatge al Regne Unit, va donar l’enèsim cop de porta i va qualificar de "divisiu" el referèndum que ERC i Junts posen a sobre de la taula després d’aprovar-se l’amnistia, ahir el fins ara cap de l’oposició i aspirant a la Generalitat en les eleccions del 12M va reafirmar el seu rebuig d’un finançament "singular" per a Catalunya. Va restar credibilitat a la proposta assenyalant que durant tot aquest temps –fa 10 anys que el sistema està caducat– els independentistes ni tan sols s’han "assegut a la taula per parlar".

Amb aquest antecedent, va dir Illa, no és "un bon moment" perquè el president i candidat d’ERC, Pere Aragonès, ni el cap de llista de Junts, l’expresident Carles Puigdemont, donin "lliçons" sobre aquest assumpte als socialistes catalans. "El nostre missatge per al 12 de maig és unir i servir. Unir els catalans i posar els serveis públics com la primera prioritat de les institucions". Aquest serà un dels eslògans de la seva campanya.

Dèficit fiscal

Notícies relacionades

Els sobiranistes van reivindicar sempre que per acabar amb el dèficit fiscal –que la Generalitat xifra en 20.000 milions– volien una negociació bilateral i no asseure’s amb la resta d’autonomies per abordar el nou model. Després de presentar el seu model de recaptació i gestió de tots els impostos la setmana passada, Aragonès va lamentar dilluns que el líder del PSC vulgui un "cafè aigualit i descafeïnat per a tothom" en lloc de defensar un model per a Catalunya que s’assembli al d’Euskadi i Navarra.

Per a Illa aquesta proposta no se cenyeix al criteri de "just" i "solidari" que ell defensa, tot i que tampoc va entrar encara en concrecions sobre com hauria de ser el nou model.