Assemblea

Yolanda Díaz, ratificada com a líder de Sumar amb el 20% d’oposició

Yolanda Díaz, ratificada  com a líder de Sumar amb el 20% d’oposició

/ EFE

1
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Yolanda Díaz va ser ratificada ahir com a líder de Sumar per un 81,6% dels vots en la primera assemblea del partit celebrada a La Nave de Villaverde (Madrid). Les primàries de la formació van estar marcades per una baixíssima participació, en què només van votar 8.179 persones, un 11,7% dels 70.000 inscrits inicials que l’organització va assegurar que tenia.

Malgrat no tenir cap rival de pes, la dirigent només va aconseguir el suport de 6.671 inscrits (81,56% dels vots totals) per a la seva candidatura, mentre que gairebé el 14% va optar pel vot en blanc (8,34%) i l’abstenció (5,47%). L’única candidatura que es va presentar davant Díaz, integrada per persones desconegudes procedents de Sumar Les Balears, va aconseguir un 4,63% dels suports (379 vots).

No obstant, la participació és el que més impacta dels resultats, ja que només van votar 8.179 inscrits a Sumar, que compta amb 70.000 afiliats, segons va informar el partit durant el procés de primàries. Des de l’organització defensen que, dels 70.000, 14.196 es van inscriure a la pàgina web de l’assemblea, dels quals van votar un 57%.

Notícies relacionades

El partit no va arribar a la barrera dels 10.000 vots malgrat que va ampliar 48 hores els terminis de votació apel·lant a problemes tècnics de la web. Si inicialment les votacions acabaven dimecres, unes hores abans que acabés el procés va anunciar la decisió de posposar-les fins divendres. En aquesta pròrroga, Yolanda Díaz va publicar un vídeo a les xarxes per animar a votar.

Els resultats d’aquest procés es van proclamar en el míting final de Sumar, el gran acte en què van participar tots els ministres del Govern amb la candidata a les europees, Estrella Galán, i el portaveu parlamentari, Iñigo Errejón. Va ser un míting de dues hores i mitja que va tancar Díaz per anunciar que "continuen actuant contra la corrupció".