Primera entrevista al candidat del PSC

El líder del PSC evoca Josep Tarradellas

Demana suport als independentistes i autonomistes per dirigir el postprocés

El líder del PSC evoca Josep Tarradellas

Manu Mitru

1
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

Romà Planas va ser alcalde efímer de la Roca del Vallès –va morir el 1995, tres mesos i mig després de ser elegit– i mentor polític de Salvador Illa. Però també va ser home de confiança de Josep Tarradellas. Al president que va tornar de l’exili el 1977 ha evocat el líder i candidat del PSC a les eleccions del 12-M per demanar als "ciutadans i ciutadanes de Catalunya" que li donin suport en el seu propòsit d’arribar a la Generalitat en les eleccions del 12-M per obrir una "nova etapa". No ha parafrasejat el mític "ja soc aquí", però poc li ha faltat quan ha reclamat la confiança a federalistes, autonomistes i també als independentistes que volen deixar enrere el procés per centrar-se a "recuperar l’excel·lència del servei públic".

Illa revesteix les pròximes eleccions de transcendència històrica per inaugurar una era de "serenitat" que deixi enrere la Catalunya "de la queixa, del victimisme i de les fronteres" per centrar-se a reforçar les seves institucions d’autogovern amb "unitat d’acció" sense que això vagi en detriment de la pluralitat, conscient que per governar tocarà pactar. La seva prioritat i el seu compromís, ha remarcat, és "millorar la vida" dels ciutadans en àmbits com l’educació, la sanitat, l’energia, les infraestructures per fer front a la sequera o les polítiques de vivenda. Totes aquelles carpetes que, segons el seu parer, s’han quedat amuntegades al calaix dels governs independentistes.

Una elecció inèdita

Notícies relacionades

El líder del PSC, que s’ha proposat ser un candidat catch-all (atrapa-ho tot) demana la confiança dels que estan cansats d’una dècada de revolts "visquin on visquin", "pensin el que pensin", siguin "de dretes o d’esquerres". I amb les enquestes a favor, l’ambient en el seu partit és d’eufòria absoluta. Els que les manegen en el PSC donen per fet el triomf el 12-M.

Tot i que els gats vells criden a guardar un punt de prudència, a no empatxar-se de l’entusiasme que malgasta la militància. De moment, s’imposa la joia i l’eufòria en un PSC que es rendeix als peus de Salvador Illa després de proclamar-lo candidat i primer secretari d’una tacada.