Míting de precampanya

Aragonès comença la carrera electoral envestint Illa

El president acusa el líder socialista de ser el "delegat de la Moncloa"

ERC es mourà entre la guerra a Illa i els retrets a Junts i els Comuns per tombar els pressupostos

Aragonès comença la carrera electoral envestint Illa

QUIM BERTOMEU

2
Es llegeix en minuts
Quim Bertomeu
Quim Bertomeu

Periodista

Especialista en política catalana

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Digerit l’avenç de les eleccions catalanes, ERC va inaugurar ahir la seva precampanya disparant contra el PSC, Junts i els Comuns. Però el president de la Generalitat i candidat a la reelecció, Pere Aragonès, ja ha elegit quin serà el principal objectiu de les seves crítiques: el PSC i, en concret, el seu líder, Salvador Illa. Els republicans volen convertir la campanya en una elecció entre Esquerra o els socialistes per mirar d’eliminar Junts de la carrera. Així, Aragonès va plantejar aquesta dicotomia: "El 12 de maig cal triar si lidera el país un president de Catalunya –ell– o un delegat de la Moncloa –Illa–".

L’acte es va celebrar a l’auditori Vertex de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), a un quilòmetre de distància del Palau de Congressos de Catalunya, on el PSC celebrava en aquell moment un conclave per proclamar oficialment Illa com el seu candidat. Segons el president, si Illa arriba a ser president, no es "plantarà" davant el Govern de Sánchez per aconseguir l’amnistia, demanar un referèndum, reclamar el traspàs de Rodalies o exigir un millor finançament. Així, aquest serà el principal argument d’Aragonès contra Illa: Catalunya correrà el risc d’estancar-se si elegeix un president del color polític del president del Govern central.

La precampanya electoral catalana suposarà, per tant, un canvi de rasant en el discurs d’ERC. Fa poc, republicans i socialistes es van dedicar cert fair play perquè tots dos es necessitaven: els republicans per tenir pressupostos catalans i els socialistes perquè hi hagués pres supostos estatals. Ara, amb les eleccions anticipades a Catalunya, aquest esquema ha saltat pels aires i a ERC se centraran a envestir el PSC, com a mínim fins que els tornin a necessitar com va passar amb els dos últims comptes públics de la Generalitat.

Retrets

La campanya d’ERC tindrà dos eixos: la guerra sense treva a Illa i un retret constant als Comuns i Junts per haver tombat els pressupostos catalans. El seu argument és que el "no" als comptes públics hauria d’enutjar tota la societat, i la seva conclusió és demanar el suport de tots els damnificats. El seu objectiu final és tenir "més força" en el pròxim Parlament per no dependre tant dels pactes amb l’oposició com li ha passat en aquesta legislatura.

Una de les cartes que jugarà ERC en aquesta campanya serà exhibir la seva obra de govern, que Aragonès va repassar posant èmfasi en el descens de l’atur, l’augment de la plantilla de Mossos i professors i l’atracció d’inversions empresarials.

Notícies relacionades

El míting d’arrencada també va servir per comprovar que el president del partit, Oriol Junqueras, tindrà el seu paper en aquesta campanya. Des que Aragonès va ser proclamat candidat d’ERC al gener, van quedar enrere els dubtes de si Junqueras aspiraria al lloc. A més, com que l’amnistia no ha arribat a temps, ara tampoc hauria pogut ser candidat, ni en un lloc simbòlic. Junqueras va apel·lar a la mobilització de les bases, en especial de la militància, a qui va aplaudir per "haver donat la cara quan ningú s’atrevia a fer-ho".

El míting d’ahir s’havia programat abans que el president decidís l’avenç electoral i el seu propòsit original era reivindicar l’aprovació de la llei d’amnistia. Amb les eleccions a la vista, aquesta qüestió ha quedat inevitablement en un segon pla, tot i que ERC va exhibir la voluntat d’atribuir-se la paternitat de la norma, que va començar a defensar gairebé en solitari el 2019.