"El propòsit principal de la llei és arribar a la reconciliació"

"El propòsit principal de la llei és arribar a la reconciliació"

I. S.

2
Es llegeix en minuts
Irene Savio
Irene Savio

Periodista

ver +

A Espanya, el Govern i l’oposició ha interpretat de manera completament diferent l’opinió de la Comissió de Venècia sobre la llei d’amnistia. ¿Com ho interpreta?

Lamentablement, això que ha esmentat demostra la profunda divisió en la societat, les institucions i entre els partits [que afecta Espanya]. Un dels objectius de la nostra opinió era remarcar que considerem que el propòsit principal de la llei d’amnistia és arribar a la reconciliació per construir ponts en lloc de crear divisions. Aquesta no és una legislació comuna, com poden ser altres lleis. Es basa en la idea que existeix aquesta profunda divisió i, en segon lloc, que s’ha de superar aquesta divisió. Per aquest motiu, només puc interpretar aquesta situació com una prova que aquesta divisió no sembla fàcil de superar.

Tot i així, ¿és correcte dir que la llei respecta els límits fonamentals de la jurisprudència europea?

Bé, hem formulat recomanacions per assenyalar alguns aspectes que es podrien millorar. Hem debatut la necessitat de claredat quant als objectius i els límits temporals de la llei, així com la necessitat de detallar amb més precisió els delictes [amnistiats]. A més, hem destacat que, en relació amb la divisió de poders, el paper del comitè d’investigació esmentat en la llei hauria de ser aclarit de manera que, per preservar la independència dels jutges, no es permeti que siguin convocats ni convidats a donar explicacions sobre els casos que estan tractant. També hem posat èmfasi en la importància que les autoritats es prenguin el seu temps per fomentar la inclusió i per facilitar la construcció d’aquests ponts, considerant l’objectiu de la llei.

Són diverses recomanacions.

Com he comentat, és evident que hi ha una gran divisió en la societat i en les institucions, i també entre la majoria governamental i l’oposició. Per això també seria beneficiós comptar amb una majoria qualificada, que és més alta que la majoria absoluta. D’aquesta manera, les divisions podran ser superades. Si no, qualsevol imposició serà menys eficaç.

¿Creu que una reforma constitucional hauria sigut una millor solució?

Aquesta és la solució ideal que nosaltres esmentem, segons la nostra opinió. Creiem que aquesta possibilitat existeix i és la millor manera de poder abordar aquest assumpte. Però no oferim consells sobre com un país ha de legislar, ni tampoc opinem sobre la constitucionalitat de la llei, ja que aquesta és una tasca dels tribunals constitucionals de cada país.

Notícies relacionades

¿Què passarà ara? ¿El seu treball s’acaba aquí?

Som una entitat que no té poders executius [...]. El que fem és donar la nostra opinió sobre les millors pràctiques i solucions, però no tenim control sobre el que fan els governs nacionals o altres institucions.