Parlament Europeu

L’Eurocambra cita Reynders per la causa del Suprem contra Puigdemont

La petició de compareixença respon a la sol·licitud del Partit Popular Europeu

L’Eurocambra cita Reynders per la causa del Suprem contra Puigdemont

SILVIA MARTINEZ

2
Es llegeix en minuts
Silvia Martinez
Silvia Martinez

Periodista

ver +

El Parlament Europeu demanarà la compareixença del comissari europeu de justícia, Didier Reynders, davant la Comissió de Llibertats Civils, Justícia i Interior (LIBI) de l’Eurocambra per tal que es pronunciï sobre les implicacions que té la decisió del Tribunal Suprem d’obrir una causa penal per delicte de terrorisme contra l’expresident i eurodiputat Carles Puigdemont. La decisió respon a la petició que ha cursat el Partit Popular Europeu i, segons van confirmar ahir fonts parlamentàries, els coordinadors de la Comissió LIBI van acordar afegir un debat amb el comissari a la llista d’intercanvis pendents.

La compareixença, aprovada amb el suport de la majoria conservadora en la seva ofensiva contra la llei d’amnistia espanyola i el Govern de Pedro Sánchez, haurà d’esperar que estigui disponible el dictamen de la comissió de Venècia del Consell d’Europa sobre la llei d’amnistia. L’informe esmentat va ser sol·licitat el 8 de desembre passat pel president de l’assemblea parlamentària del Consell d’Europa i està previst que el projecte de dictamen es voti per a la seva aprovació en la sessió del 15 i 16 de març.

Tres reunions programades

Fins al final de la legislatura estan previstes tres reunions de la Comissió de Llibertats Civils. La primera, el 18 i 19 de març, la segona el 8 i 9 d’abril i la tercera i última el 18 d’abril. Així, tenint en compte que Reynders té previst deixar temporalment el càrrec de comissari per fer campanya per la presidència del Consell d’Europa a finals de març, a priori l’única opció viable, d’acceptar la sol·licitud el liberal belga, seria comparèixer en la reunió del 18 i 19 de març tot i que fonts de la cambra reconeixen que la compareixença dependrà de "la pressió que exerceixin els grups".

Segons han explicat fonts parlamentàries, la sol·licitud plantejada divendres passat pel grup del Partit Popular Europeu ha rebut el suport d’una majoria de grups polítics en la reunió de coordinadors. Segons ha assenyalat el PP en un comunicat, la iniciativa ha tirat endavant "malgrat l’oposició dels socialistes i els altres grups d’esquerres", S&D, Verds/A LE i Esquerra Europea, segons van confirmar unes altres fonts. En el mateix comunicat, la portaveu del PP a l’Eurocambra, Dolors Montserrat, també va ressaltar la importància d’escoltar el comissari de llibertats civils Reynders, especialment ara que la Comissió de Justícia del Congrés ha aprovat una llei d’amnistia "feta a la mida" del polític independentista Carles Puigdemont.

Montserrat també va advertir la "batalla no acaba aquí" i que el PP continuarà alertant la Comissió Europea dels passos fets pel president del Govern espanyol, Pedro Sánchez, i "el perill d’aprovar una amnistia que desprotegeix la democràcia davant un futur cop i l’Estat de dret per donar impunitat a canvi de poder".

Notícies relacionades

Segons ha afegit l’eurodiputat popular Javier Zarzalejos, "la causa oberta contra Puigdemont agreuja la responsabilitat i la corrupció política que suposa l’amnistia com a pacte d’impunitat" i és una "qüestió urgent que la Comissió Europea ha d’abordar sense demora".

La petició es produeix en vigílies d’una nova reunió, amb Reynders com a àrbitre, entre el PP i PSOE a Estrasburg per mirar de desbloquejar la renovació del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), contra la qual ha amenaçat en els últims dies el PP arran de l’aprovació de la llei d’amnistia. Serà dimecres vinent durant la sessió plenària del Parlament Europeu a la capital alsaciana.