La xacra de la corrupció

Ábalos va coincidir amb la trama Koldo quan feia tractes a les Canàries

L’exministre de Transports, el seu llavors assessor i un dels caps de la xarxa corrupta es van allotjar el 2020 al mateix hotel

Ábalos va coincidir amb la trama Koldo quan feia tractes a les Canàries

LNE

1
Es llegeix en minuts
P. RUIZ

¿Coincidència? El mateix dia, al mateix hotel, al Royal Hideaway Santa Catalina, de cinc estrelles i superluxe, s’allotgen a Las Palmas de Gran Canaria el llavors ministre de Transport, Mobilitat i Agenda Urbana, José Luis Ábalos, el seu assessor Koldo García i l’empresari Javier Serrano Costumero. La data: 21 de novembre del 2020.

Quatre anys després, Koldo García i Serrano són detinguts juntament amb 17 persones més per muntar una trama de corrupció dedicada al cobrament de comissions pels contractes firmats amb les administracions públiques per a l’adquisició de material sanitari contra la pandèmia.

Tornem quatre anys enrere. Al novembre del 2020. El nom de Koldo; el del seu cap, Ábalos, i el del seu còmplice, Serrano, apareixen en el registre d’hostes de l’Hotel Santa Catalina quan els agents de la Unitat Central Operativa de la Guàrdia Civil, l’encarregada de la investigació dels delictes més greus de la delinqüència i el crim organitzat, comencen a rastrejar, des que s’obre l’abril del 2022 la causa a la Fiscalia Anticorrupció, els moviments de l’assessor del ministre i els seus companys durant la pandèmia. El dia, un divendres, i la data són importants.

A l’agenda oficial d’Ábalos s’incloïa aquell 21 de novembre un acte oficial: la visita al centre de Coordinació de Salvament Marítim de Las Palmas i la Capitania Marítima per la crisi migratòria, amb desenes de subsaharians amuntegats al moll d’Arguineguín. Koldo i Serrano tenien altres interessos. Més prosaics, menys solidaris. Més diners.

Notícies relacionades

Així, dues setmanes després d’aquesta pernoctació a l’Hotel Santa Catalina, el 3 de desembre, el Govern de les Canàries aprovava un decret en el qual anunciava la gratuïtat de les proves serològiques per a tots aquells residents canaris que decidissin tornar a les illes per Nadal. No es podia entrar als ports i aeroports canaris sense una PCR .

Les proves eren gratis, però amb una condició: que les anàlisis es fessin als laboratoris clínics d’Eurofins Megalab, una multinacional d’anàlisi clínica associada a l’organització corrupta. La firma va aconseguir vendre al Servei Canari de Salut proves PCR i d’antígens per 3,1 milions d’euros.