Les contradiccions d’Armengol

Les contradiccions d’Armengol

Matías Vallés

4
Es llegeix en minuts
Matías Vallés
Matías Vallés

Periodista

ver +

Francina Armengol incorre en nombroses contradiccions amb la realitat, al descriure els tractes del seu Govern amb la trama de Koldo investigada per l’Audiència Nacional. En el cas de les Balears, l’adjudicació s’agreuja pel caràcter fraudulent del gènere adquirit. A més de falsejar l’expedient, l’expresidenta no va ser ahir capaç d’indicar qui es va posar en contacte per recomanar l’adjudicació o per pressionar a favor dels investigats. Ni tan sols va anomenar el Ministeri de Foment ni Ábalos. Alguns dels oblits o imprecisions:

1. "No teníem mascaretes". Mai s’ha utilitzat ni una mascareta del milió i mig comprades a Koldo, que encara avui es podreixen caducades en un magatzem.

2. "Es posava en contacte (les ofertes) amb el Servei de Salut, que decidia tècnicament". Els serveis de salut de comunitats socialistes com Aragó o Castella-la Manxa van rebutjar explícitament la trama de Koldo, sovint amb l’observació explícita que "no feia bona olor". Van tenir millor olfacte que les Balears, on la Guàrdia Civil afirma que l’adjudicació va ser "preconcedida".

3. "Tots competien contra tots". Aquesta lluita ferotge no va impedir que les comunitats citades i altres com Astúries frenessin Koldo. Només les Balears i les Canàries van negociar amb la trama presumptament corrupta.

4. "Trucaven a moltes persones del Govern, (ho feien) diferents noms". Armengol no va precisar el contacte amb Foment ni en la seva intervenció ni davant tres preguntes reiteratives dels periodistes. De fet, fuig del faristol a la tercera, amb l’excusa d’altres tasques. Aragó va aclarir sense problemes que l’intermediari va ser el mateix Koldo, que a més va advertir que si no compraven, vendria el producte inservible a les Balears.

5. "Ningú ens va demanar ni va coaccionar perquè contractéssim, ni perquè renunciéssim a reclamar aquests diners". Atès que van comprar i que van renunciar, potser no era necessari exercir pressió.

6. "¿Qui es posava en contacte (amb els proveïdors)? El Servei de Salut". Segons l’expedient administratiu, és la trama de Koldo la que estableix el vincle, segons el pla que el mateix intermediari havia vaticinat a la comunitat d’Aragó. Anuncien a les Balears que tenen un avió volant de Shenzhen a Madrid, amb el milió i mig de mascaretes fraudulentes.

7. "El meu Govern va comprar legalment, tots els contractes estan fets i intervinguts". No hi ha un contracte ni a posteriori com obliga la legislació d’emergències segons el sumari, ningú ho va creure necessari i la Guàrdia Civil ho considera sorprenent. La nul·la qualitat de les mascaretes va ser ocultada als mecanismes de control. Tampoc es va informar els responsables dels fons europeus. La desqualificació de les mascaretes no figura a l’expedient que es va entregar a la Guàrdia Civil.

8. A l’analitzar les mascaretes, s’hauria indicat al Govern que "no és que siguin fake però que filtren com mascaretes quirúrgiques". Aquesta requalificació inventada ara per la farmacèutica Armengol no figura en les indicacions del Ministeri de Treball, que es limita a detectar que el material està molt per sota de les qualitats exigides a FFP2. Segons Hisenda, el Govern no podia en tot cas adquirir mascaretes quirúrgiques, que exigeixen acreditació aliena a la trama de Koldo. La presidenta del Congrés omet també que el frau no va aturar els pagaments, a diferència de les Canàries que va suspendre immediatament l’abonament de les mascaretes defectuoses. De fet, les mascaretes no van ser destinades a cap altre ús, sinó retirades. El Govern no va informar mai del frau, altres departaments de l’Executiu balear gestionats per Podem van divulgar la inutilització de material que no reunia els requisits.

9. El Govern hauria estimat immediatament "quina diferència de preu hi ha amb les quirúrgiques". També és fals. La molt discutible requalificació com a quirúrgiques només apareix el juliol del 2023, tres anys llargs després de l’adquisició.

10. Armengol falseja també una "reclamació" o reintegrament dels diners que no es van produir. Assegura que es demana la quantitat el març del 2023, tres anys després, quan es tracta només d’un escrit abstracte sota la figura d’"Apercebiment" sobre l’"Incompliment", que remet a un nebulós "es procedirà a prendre les mesures oportunes". No parla de diners ni de mascaretes quirúrgiques.

Notícies relacionades

11. "La reclamació es formalitza al juliol". Fals, a més d’incomplet. Es tracta només d’una "Proposta d’inici de resolució parcial" firmada pel mateix alt càrrec que parlava d’un enviament "satisfactori" i "sense incidències", promocionant els productes de Koldo a altres contractistes. Es firma precipitadament un dia abans de la presa de poder de Marga Prohens, potser com a protecció davant iniciatives legals.

12. "Ni surt res en el sumari, ni absolutament res de res" sobre Armengol o persones del seu Govern. En realitat, tant la Guàrdia Civil com el fiscal, el jutge o l’Agència Tributària concedeixen una atenció especial a les peculiaritats del contracte d’Armengol amb la trama, i a les reticències per reclamar.

Temes:

Govern