Els Comuns esmenen els pressupostos en la batalla amb el Govern

La portaveu de l’Executiu rebutja les exigències del grup d’Albiach: "Sobre Hard Rock no hi ha marge i ho saben"

Els Comuns esmenen els pressupostos en la batalla amb el Govern

FERRAN NADEU

2
Es llegeix en minuts
Sara González
Sara González

Periodista

Especialista en Política

ver +

La negociació dels pressupostos entre el Govern i els Comuns escala de decibels. El grup de Jéssica Albiach va registrar ahir una esmena a la totalitat als comptes com a mesura de pressió davant una votació, la del primer tràmit, que s’ha de produir dimecres de la setmana que ve. L’estira-i-arronsa pel Hard Rock no s’encarrila per ara, amb el risc que això suposa per a ERC de no aconseguir prou suports perquè prosperin. En Comú Podem continua exigint al president Pere Aragonès que descarti el macroprojecte de casinos, mentre l’Executiu afirma que no està a les seves mans fer-ho perquè depèn d’inversors privats i s’exposaria a indemnitzacions milionàries.

Les dues parts es van tornar a reunir dilluns sense aconseguir que s’aproximessin posicions. "No s’ha produït cap avenç rellevant. ERC ja sap el que ha de fer", asseguren fonts d’En Comú Podem, que afegeixen que, per ara, no tenen cap compromís que el Govern estigui disposat a no aprovar el pla urbanístic aquest any en ple context d’emergència per sequera. Albiach va assegurar en una compareixença que ni el president ni cap membre del Govern els ha posat a sobre de la taula ni tan sols una moratòria. Per ara, no té prevista una reunió amb Aragonès, malgrat deixar clar que està disposat a això si l’hi demana.

Mantenen l’"esperança"

Els grups tenen de termini fins dilluns de la setmana que ve per presentar esmenes, tot i que poden retirar-la fins al mateix inici del ple el 13 de març. Això vol dir que la negociació continua, malgrat que ho fa en un clima menys plàcid. "Guardem l’esperança que el Govern esmeni el seu error. Si descarta públicament aquest projecte tòxic, nociu i de passat, retirarem l’esmena", ha dit la presidenta d’En Comú Podem, que lamenta que els republicans siguin "captius" d’un projecte que van catapultar fa deu anys CiU, el PSC i el PP, i que considera un "disbarat" perquè pot portar problemes de salut mental, seguretat, precarietat laboral i impacte mediambiental.

Cap possibilitat

Notícies relacionades

Ahir, en plena baralla, la portaveu del Govern, Patrícia Plaja, va anar un pas més enllà i es va plantar: "Sobre el Hard Rock no hi ha marge, i els Comuns ho saben".

Així, el Govern assegura que no té cap possibilitat de maniobrar contra el projecte, ni tan sols per alentir-lo amb una moratòria, i reclama als Comuns que deixin de condicionar les converses a aquesta qüestió. El raonament de la Generalitat és que "no hi ha cap relació entre el Hard Rock i els pressupostos", i per això demana al partit de Jéssica Albiach que centri la negociació a millorar o canviar partides dels comptes.