Koldo va afirmar haver donat al cap de la trama "la clau d’Ábalos"

L’exassessor de l’exministre i un guàrdia civil van lamentar que Cueto es resistís a les seves demandes després de donar-li el contacte al més alt nivell

Koldo va afirmar haver donat al cap de la trama "la clau d’Ábalos"

ÁNGELeS VÁZQUEZ T. CAlleja / C. GALLARDo

2
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tomas Calleja
Tomas Calleja

Arquitecte de solucions Cloud @ Goodly de Paradigma Digital.

ver +
Cristina Gallardo

Si José Luis Ábalos pensava que el pitjor havia passat amb la declaració a l’Audiència Nacional com a imputat del seu exassessor Koldo García Izaguirre, ara comprovarà com d’equivocat podia estar. En el procediment el seu nom hi apareix amb certa freqüència i fins i tot el jutge Ismael Moreno el qualifica d’"intermediari" en les seves resolucions. En una conversa entre Koldo i el subtinent de la Guàrdia Civil José Luis Rodríguez –també imputat– comenten que han entregat al considerat capitost de la trama, Juan Carlos Cueto, "la clau de José Luis Ábalos".

Es tracta d’un dinar que van mantenir tots dos al restaurant La Chalana el 10 de gener. Allà, José Luis Rodríguez –considerat "clau" perquè la trama s’introduís en el Ministeri de Transports i Mobilitat Sostenible (MITMA), perquè està destinat a la zona de Nuevos Ministerios– adverteix Koldo García respecte a Cueto, del qual es queixa que es va embutxacar 20 milions d’euros a través dels contractes firmats amb l’Administració per a la venda de mascaretes i malgrat això no accedeix a donar-los els 200.000 que necessiten per a una nova inversió.

En aquest context, Rodríguez afirma: "Per començar, ho vaig donar tot al Juan Carlos, li vaig donar tot a Juan Carlos, ell té la clau, no em pot trair perquè si no...". La frase la conclou Koldo García: "Ja, ja... La de José Luis Ábalos". Prèviament, el guàrdia civil afirma que Cueto va guanyar "20 milions i no vol posar 200.000. ¡Ja val! I la meva reputació i la d’ell estan en joc".

Durant la xerrada, José Luis Rodríguez diu que no es fia de Cueto. "¿Tu et fies d’ell? Mira’m als ulls, ¿et fies d’ell?", li pregunta a Koldo, que respon: "No, no, no és de confiança". Afegeix, per explicar-ho, que permet que ell "estigui ficat en un embolic", quan a "ell li han donat 20 milions".

Els guàrdies civils reiteren en el seu informe que al restaurant preferit de Koldo hi ha molt soroll ambient, per la qual cosa no poden transcriure totes les seves paraules, però el que aconsegueixen rescatar incideix en la idea del desagraïment del responsable de fet de Soluciones de Gestión y Apoyo a las Empresas, que va obtenir ingressos per més de 53 milions només amb els contractes per a la compra de mascaretes firmats amb Transports, les Canàries i les Balears.

Dinar amb Ábalos

Notícies relacionades

Tant és així que el fiscal Anticorrupció que va presentar la querella que va donar origen al procediment a l’Audiència Nacional, Luis Pastor, va apuntar que el subtinent de la Guàrdia Civil defensava amb l’operació de les proteccions contra la covid davant un tercer la solvència del negoci de les pissarres que té la trama a la comarca de Valdeorras, on segons els investigadors es van invertir part dels beneficis dels contractes de les mascaretes. En una conversa intervinguda el 19 de gener passat Rodríguez va afirmar que el principal inversor d’aquest negoci és una societat que "va comprar totes les mascaretes d’Espanya", en al·lusió a Soluciones de Gestión.

El dia 10 de gener, Koldo indica a Rodríguez que potser després es passava el "José", que els investigadors identifiquen amb l’exministre de Transports, que aquell dia també visita La Chalana, però en un segon torn, per sopar amb el seu exassessor, punt que és un dels que ha tingut en compte la unitat actuant per considerar "intermediari" Ábalos.