La xacra de la corrupció

Ábalos s’enroca i manté l’escó malgrat que el PSOE li exigeix la renúncia

El diputat sí que deixa la presidència de la Comissió d’Interior al Congrés 

La portaveu dels socialistes apunta a la "responsabilitat política" de l’extitular de Transports en el cas Koldo

Ábalos s’enroca i manté l’escó malgrat que el PSOE li exigeix la renúncia

JUAN RUIZ SIERRA IVÁN GIL

3
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

José Luis Ábalos s’enroca. Confirmant els pitjors temors de la direcció del PSOE, que ahir li va exigir que renunciï a l’escó, l’exministre de Transports manté per ara el seu lloc al Congrés. Però sí que ha fet un pas enrere com a president de la Comissió d’Interior a la Cambra baixa, lloc del qual sí que va dimitir, segons fonts socialistes.

Es tracta d’un càrrec del qual el partit sí que el podia desallotjar, a diferència de la seva acta de diputat. L’escó és personal, així que Ábalos, que està patint totes aquestes pressions per la investigació al seu col·laborador Koldo García, que suposadament va cobrar comissions per la compra de mascaretes en el pitjor moment de la pandèmia, podria mantenir ela batalla durant tota la legislatura. En cas de ser així, hauria d’abandonar el Grup Parlamentari Socialista i passar-se al Mixt, cosa que contribuiria a complicar encara més el mandat de Sánchez.

La direcció del PSOE, mentrestant, continua esperant que Ábalos també entregui la seva acta. Així l’hi va sol·licitar l’Executiva del partit reunida ahir. Davant la resistència de l’exministre, des del partit se li va donar un termini de 24 hores. Els socialistes consideren que Ábalos té "responsabilitat política" com a cap directe de García.

Decisió "no pactada"

La tensió és màxima a l’espera de pròxims passos. En la cúpula del partit reconeixen que no tenen garanties totals que Ábalos accedeixi a la seva exigència. Això sí, confien que no es resisteixi, com a exsecretari d’Organització i persona que sempre ha respectat "l’ortodòxia". La portaveu del PSOE, Esther Peña, va reconèixer que la decisió de demanar-li l’acta "no està pactada" amb Ábalos.

Amb tot, la portaveu va afirmar que no tenia "cap dubte que Ábalos actuarà en conseqüència per aquest bé major, que és el PSOE". Però, de moment, Ábalos manté el duel i només renuncia a la presidència de comissió, un càrrec que suposa cobrar un complement de 1.598,13 euros mensuals (que se sumen a l’assignació de 3.142,14 euros, idèntica per a tots els diputats), així com comptar amb un assistent.

Peña també va anunciar el registre d’una comissió d’investigació sobre la compra de mascaretes en la primera fase de l’emergència del coronavirus. Els socialistes prenen així la iniciativa i s’avancen al PP. Si surt aprovada, i en principi sortirà, la seva primera tasca serà la investigació que afecta García, però podria ampliar-se a altres casos que esquitxen també el PP. Per exemple, el germà de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, malgrat que el seu procés va ser arxivat per la Fiscalia Anticorrupció.

Notícies relacionades

La situació d’Ábalos, un dels col·laboradors més importants de Pedro Sánchez després que recuperés el lideratge del PSOE el 2017, s’havia tornat insostenible. "És molt dolorós, però no li quedarà més remei. Koldo García era la seva persona de confiança. Va ser ell que el va escollir i se’l va emportar a tot arreu. Té una clara responsabilitat política", va assenyalar un important diputat divendres, dos dies després que es conegués el procés a García, home per a tot de l’exministre de Transports i exsecretari d’Organització socialista: xòfer, guardaespatlles, assessor, conseller de Renfe i Ports de l’Estat.

Els socialistes estan summament inquiets aquests dies. Assenyalen que la corrupció els fa molt més mal a ells que al PP, que mira d’implicar Sánchez en aquest escàndol. El vicesecretari de Política Autonòmica i Municipal del PP, Elías Bendodo, va acusar el cap de l’Executiu de ser el "líder d’una organització criminal".