El Govern ofereix a Junts indultar els que quedin fora de l’amnistia

Puente afirma que la fórmula proposada per Campuzano "no és cap disbarat"

El Govern ofereix a Junts indultar els que quedin fora de l’amnistia

Juan Ruiz Sierra

2
Es llegeix en minuts
Juan Ruiz Sierra
Juan Ruiz Sierra

Periodista

ver +

El Govern no acaba d’aconseguir el suport de Junts a la llei d’amnistia. La Moncloa va veure el passat 30 de gener com els postconvergents frustraven l’aprovació de la norma amb el seu vot en contra al Congrés dels Diputats, al considerar que dirigents com Carles Puigdemont, investigat per terrorisme en el cas del Tsunami Democràtic, no quedaven prou blindats davant els processos judicials.

En principi, la comissió de Justícia del Congrés dels Diputats es reunirà dimecres de la setmana que ve per desncallar la mesura de gràcia, però el pacte no resulta senzill i es comença a pensar ja en l’opció de poder aprovar una pròrroga de 15 dies per a les negociacions. Els socialistes, mentrestant, ja han començat a posar altres solucions a sobre de la taula.

L’última, que va avançar dijous passat el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, passa pel compromís d’indultar els que no entrin dins de l’amnistia, per estar presumptament implicats en delictes exempts de l’aplicació de la llei, com el terrorisme i l’alta traïció. Perquè això passi, aquestes persones haurien de ser primer jutjades i condemnades. El Govern es va instal·lar en un primer moment en el silenci després de les declaracions de Campuzano, però ahir, a través d’un dels seus ministres de més perfil polític, Óscar Puente, va avalar finalment aquesta fórmula.

"No són terroristes"

"No és cap disbarat", va assenyalar a Olesa de Montserrat el titular de Transports. Tot i així, la tesi de l’Executiu continua sent que tots els independentistes, ja siguin alts càrrecs polítics o ciutadans anònims, quedaran dins de l’amnistia, al considerar que processos com el que instrueix per terrorisme Manuel García-Castellón, jutge de l’Audiència Nacional, acabaran quedant finalment en res. "Tots els independentistes catalans seran amnistiats perquè no són terroristes", va sentenciar a principis de mes el president Pedro Sánchez.

Notícies relacionades

El dels indults seria en un pla b. De moment, per tranquil·litzar Junts. I també, a mitjà termini, per al cas que el seu vaticini sobre l’aplicació de la llei a tot el moviment separatista acabi fallant.

Però Puente va deixar clar que aquest no seria ni de bon tros l’escenari ideal. "El Govern està obert a solucions que condueixin a un final, ja, d’aquest episodi –va assenyalar-. Per això la llei d’amnistia és la solució més necessària, més convenient i més útil. Perquè, entre altres coses, el que farà és evitar un pelegrinatge judicial que porti al final a un indult. No té sentit. Si tenim tots clar el diagnòstic, fem la llei d’amnistia i evitem l’haver de sotmetre a aquestes persones a judici", va afegir.