La costa de l’amnistia

La costa de l’amnistia

Adrián Irago / Europa Press

1
Es llegeix en minuts
Joaquim Coll
Joaquim Coll

Historiador

ver +

Madrid és una ciutat de costes, n’hi ha de molt llargues, costerudes i insofribles. Resulta simpàtic que alguns carrers s’anomenin d’una forma tan descriptiva, Cuesta Moyano, Cuesta de los Ciegos o Cuesta de les Perdices. Sonen molt madrileny i castís. L’amnistia per al Govern s’ha transformat també en un dur pendent i la seva aprovació avui ja no és del tot segura.

Al principi, el rumb no va prendre la direcció d’una costa, sinó d’una baixada pronunciada, vertiginosa, tan ràpida que va aconseguir imposar l’"estreta les files" dins del PSOE. Ni un sol diputat es va atrevir a queixar-se, les objeccions de García Page no espantaven ni una mosca i la crítica de Felipe González es va despatxar de la pitjor manera possible. L’expresident i referent històric del socialisme espanyol ha passat a formar part d’aquest club cada vegada més gran de la ‘fatxosfera’, segons la lògica polaritzadora de Pedro Sánchez.

Avui l’amnistia és una costa en què el seu final no s’entreveu i cal veure que es pugui pujar a peu, o sigui, tal com està redactada. Junts exigeix que la seva aplicació sigui immediata i que tot quedi perdonat, incloent el terrorisme (si és que n’hi va haver amb el Tsunami) i el delicte de traïció (les amistats perilloses amb el Kremlin estan molt documentades, com ha publicat EL PERIÓDICO).

Notícies relacionades

L’aclaparadora victòria de 12 a 3 dels fiscals avalant l’acusació de terrorisme de García Castellón suposa un important revés per al relat del Govern, que ho atribuïa tot a l’obsessió d’aquest jutge en particular. No dic que aquesta votació i el debat a la Fiscalia no siguin un reflex del clima polític, però la costa de l’amnistia s’ha fet més costeruda.

Tampoc d’Europa han arribat bones notícies, ja que el Parlament ha demanat investigar l’anomenada trama russa del procés, cosa que reforçaria una imputació per alta traïció. I ja veurem el que diu la Comissió Venècia, però sembla difícil que pugui avalar una llei que genera tants problemes per a l’Estat de dret. Amb tot, si al final Sánchez aconsegueix tirar-la endavant s’haurà guanyat a pols la seva costa de l’amnistia.